Nasa Iberian Peninsula
Utsikten från den internationella rymdstationen ISS över den iberiska halvön visar ett landskap som badar i ljus, också nattetid. FOTO: NASA
Jordbruk EU Globalt

Insektdöd kan bero
på ljusföroreningar

Nattbelysning kan vara en väsentlig orsak till insektdöden. Ljuset påverkar alla slag av insekter. Det hävdar en rapport som nyligen har publicerats i facktidskriften Biological Observation.

Nattbelysning påverkar insekterna i alla skeden av deras tillvaro, uppger biologen Brett Seymoure, som är en av rapportens skribenter. Han betraktar nattbelysning som en av flera bidragande orsaker till insektdöden.

Förlusten av livsmiljöer, kemiska föroreningar, invasiva arter och förändrade klimatförhållanden påverkar insektpopulationen. Hittills har man emellertid förbisett den konstgjorda nattbelysningen i sammanhanget.

Till skillnad från många andra typer av föroreningar, kan ljusföroreningar förhindras. Det gäller bara att släcka onödiga ljuskällor eller åtminstone ändra ljusets spektrum. Detta skulle påtagligt minska förlusterna, menar rapportens författare.

Forskarna påminner om att ljus sedan långa tider har använts för att skrämma bort insekter. I dag är belysningen billig och finns överallt. Det ger insekterna ingen chans. Ljusföroreningarna täcker redan en fjärdedel av jordens yta.

Rapporten hänvisar till brittiska forskare, som konstaterat att förlusten av insekter ökar i belysta områden. Väg- och fordonsbelysningen spelar också en viktig roll. Enbart i Tyskland dör 100 miljarder insekter per år i ljuset från bilstrålkastare.

Tysk rapport backar upp teorin

Tyska biologer har likaså identifierat ett samband mellan insektdöd och konstbelysning nattetid. Ett forskarteam av biologer vid Leibnitz-institutet för vattenekologi i Berlin har nyligen sammanställt sina resultat i en rapport.

Forskarna konstaterar att hälften av alla insekter är aktiva nattetid. De är hänvisade till mörker och naturligt ljus från månen och stjärnorna för att orientera sig. Det hjälper insekterna att överleva i kampen mot sina naturliga fiender.

Detta gäller givetvis också insekternas aktiviteter för att skaffa näring och fortplanta sig. Insekternas naturliga beteendemönster störs av nattlig belysning, med negativa följder för deras chanser att överleva.

De tyska biologerna har kammat igenom ett stort antal aktuella studier över konstbelysningens effekter på insekternas nattliga livsmiljöer. Allt tyder på att nattbelysning påverkar insekterna och därmed också biodiversiteten och växtproduktionen.

Belysningen är åtminstone delorsak

I sammanhanget fastställer forskarna att den tilltagande ljusföroreningen åtminstone är en delorsak till insektdöden. Ljuset drar till sig insekter från mörkare ekosystem, vilket bidrar till en reducering av insektpopulationerna.

Detta har i sin tur konsekvenser för jordbruksproduktionen. Ett minskande antal insekter reducerar mångfalden och hotar därmed viktiga funktioner inom ekosystemen. Färre insekter innebär färre pollinatörer.

Den nattliga belysningen påverkar dessutom det genetiska utbytet mellan olika insektpopulationer. Detta kan i sin tur försämra insekternas motståndskraft mot växtskyddsmedel, klimatförändringar och annan miljöpåverkan.

Forskarna anser att ljusföroreningar i högre grad borde beaktas som potentiell stressfaktor i framtida studier av ekosystemen. Detta vore viktigt för att finna nya orsakssammanhang som kan bidra till att reducera miljöproblemen.