P041561 395110 1
EU:s handelskommissionär Phil Hogan, här tillsammans med Singapores handelsminister Chan Chun Sing, efterlyser en reform för att rädda WTO. FOTO: EU
Jordbruk Globalt Marknad

USA-missnöje med WTO
slår hårt mot världshandeln

USA-regeringen har avvisat alla försök att avvärja sin blockad mot WTO:s appellationssystem. Därmed lamslås förlikningen i internationella handelstvister, som hör till WTO:s huvuduppgifter. EU vill i så fall skapa ett tillfälligt organ.

Under hösten har flera av appellationsdomstolens domare gått i pension utan att ersättare har utsetts till de lediga vakanserna. Anledningen är att USA blockerar utnämningen av ersättande domare.

Utveckligen började redan under den förra presidenten Barck Obamas tid och har förstärkts under hans efterföljare Donald Trump. Efter den tionde december finns bara en domare kvar, vilket i praktiken lamslår appellationsdomstolen.

EU har beredskap att reformera WTO

EU:s handelskommissionär Phil Hogan beklagar situationen. Med appelationsdomstolen förlorar världshandeln ett effektivt förlikningssystem med gedigna föreskrifter. WTO står som garant för att såväl stora som små länder följer samma, opartiska regler.

Hogan betonar att EU energiskt håller fast vid det multilaterala handelssystemet. WTO måste också i fortsättningen upprätthålla en oberoende förlikning, som är en förutsättning för en öppen och rättvis handel.

Samtidigt ser Hogan ett behov av att reformera WTO. Världen har förändrats sedan 1995, då organisationen grundades. Han efterlyser ett kraftfullt reformpaket för att förnya organisationens tre viktigaste funktioner.

WTO ska utarbeta effektiva handelsregler, övervaka medlemsländernas handelspolitik och handelsmetoder och ställa ett förlikningssystem till medlemmarnas förfogande. Hogan påpekar att EU är redo att ta ansvar och gå i spetsen för processen.

Enligt Hogan har EU också beredskap att skapa ett tillfälligt appellationsorgan, tillsammans med sina handelspartner. Detta skulle trygga förlikningsprocessen för internationella handelsangelägenheter om det nuvarande systemet blockeras.

EU, Kanada och Schweiz snickrar enligt uppgift gemensamt på en lösning för en ersättande appellationsdomstol. Några WTO-medlemmar har också gått med på att acceptera domslut i WTO:s första instans.

EU och Kina diskriminerar USA?

Enligt amerikanarnas åsikt inrättades WTO för att trygga den fria handeln. WTO-avtalen förpliktade medlemsländerna att avveckla alla handelshinder som strider mot avtalet, bland annat olagliga tullar och regler som försvårar import.

USA-regeringen erinrar gärna EU om förpliktelserna att öppna den inre marknaden för hormonbehandlat kött från USA. EU har också stoppat gentekniskt förändrade livsmedel, klorbehandlad kyckling och liknande produkter.

Det europeiska motståndet mot livsmedel som inte uppfyller EU-kraven har blivit en ständigt växande källa till irritation i Washington. Enligt regeringen har WTO inte gjort någonting för att stoppa slagsidan.

Det är ingen frihandel, menar Donald Trump. Han anser att WTO:s övriga medlemsländer de facto diskriminerar världens mest liberala och öppna ekonomi. Det har USA klart och tydligt meddelat WTO, understryker USA:s WTO-ambassadör Dennis Shea.

Enligt USA-regeringen inbillar sig domarna i WTO:s appellationsdomstol att de arbetar för en ”global handelsdomstol”. Det går för långt. Systemet har spårat ur och skipar varken lag eller rätt längre.

Samtidigt värjer sig Trump mot Kina, som USA upplever som ett farligt hot. WTO betraktas i Washington som ett slags bundsförvant till Kina. I stället för att stoppa kinesiska subventioner, ställer domarna USA vid skampålen.

Läs också: 
GLOBALA MEJERIKONCERNER BEKLAGAR WTO-KONFLIKTEN