Lpx 47921
Sockerpriset har börjat röra sig uppåt igen. Skördeutsikterna försämras i de stora rörsockerproducerande länderna som Brasilien. Det hjälper också EU att greppa sitt överskottsproblem. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

Sämre skördeutsikter
sätter fart på sockerpriset

Sockerpriset har lämnat vågdalen och rör sig igen uppåt. På USA-börsen har priset på rörsocker stigit med en femtedel sedan februari och trenden väntas fortsätta. Plötsligt råder brist på socker i världen.

Den internationella sockerorganisationen ISO höjde i november sin prognos för det förväntade underskottet. Experterna räknar med en global deficit på 6 miljoner ton för 2019/2020.

Underskottet torde plana ut en aning under följande produktionsår 2020/2021, men väntas ändå öka med omkring 3,5 miljoner ton. En viktig orsak är försämrade skördeutsikter i de viktiga produktionsländerna Indien, Thailand och Kina.

Dåligt väder har sänkt produktionsutsikterna i de tre länderna. I Thailand väntas sockerproduktionen nästa år minska med 18 procent på grund av torka. Endast Brasilien torde öka sin produktion, pådriven av en försvagad valuta.

I november kunde Brasilien öka sin sockerexport, men utgångsnivån ligger tio procent under motsvarande nivå i slutet av 2018. Den brasilianska exporten har varit lägre än vanligt under säsongen 2018/2019.

Priset har igen börjat stiga

Enligt EU-kommissionen har världsmarknadspriset för vitsocker stigit från 303 euro per ton i oktober till 311 euro per ton i november. EU-priset på socker steg i september till 328 euro per ton, enligt kommissionens senaste marknadsrapport från 28 november.

Prisfallet har varit brant. Så sent som 2016 låg världsmarknadspriset så högt som 500 euro per ton. Därefter har priset kontinuerligt sjunkit, inte minst på grund av EU:s sockerreform, som släppte EU-marknaden fri.

I sin prognos för EU:s vitsockerproduktion utgår kommissionen från 17,4 miljoner ton under säsongen 2019/2020. Detta motsvarar en minskning med en procent på ett år. Samtidigt minskar EU-arealen med omkring fem procent.

Under föregående marknadsår steg EU:s nettoexport av socker till två miljoner ton. Mycket tyder på att EU detta år blir nettoimportör av socker, vilket betecknas som en normalisering av situationen.

Återhämtning efter smällen

Det förändrade läget har redan börjat märkas hos de stora sockerkoncernerna, som länge har lidit av överutbudet och den låga prisnivån. Franska Tereos lyckades minska sina förluster under det andra kvartalet 2019 och hoppas att trenden fortsätter.

Under det första halvåret redovisade Tereos en nettoförlust på 21 miljoner euro, jämfört med rekordförlusten 96 miljoner euro föregående år. Också de tyska sockerkoncernerna Nordzucker och Südzucker tror på bättre tider.

Inom Nordzucker räknar man med att marknaden kan återhämta sig redan under nästa år. Både industrin och betodlarna har tagit lärdom av de senaste årens prisfall. Produktionen ska åtminstone inte öka.

Efter EU:s sockerreform utvidgades betodlingen och sockerproduktionen kraftigt i EU:s stora sockerproducerande länder, särskilt Tyskland och Frankrike. Resultatet blev ett överskott som måste exporteras till alla tänkbara länder.

Till slut förvärrades läget så långt, att ingen av de stora sockerkoncernerna kunde producera med vinst. Detta har resulterat i stängningar av flera sockerfabriker för att avveckla överskottsproduktionen.