Noteringarna på GDT fortsatte ännu nedåt

Noteringarna på veckans GDT-auktion i Nya Zeeland föll för tredje gången i rad.

SLC - Hk Parkn Shop Supermarket Tulip Luncheon Meat Sept 2012
Danish Crown gör sig av med problembarnet Tulip

Den danska slakterikoncernen Danish Crown gör sig av med sitt förlustbringande brittiska dotterbolag Tulip Ltd. Köpare är amerikanska Pilgrim´s Pride Corporation. I köpet ingår tolv fabriker med 6.000 anställda.

EFTA och Mercosur enades om handelsavtal

EFTA-länderna Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein har enats om ett frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Därmed följer den europeiska sammanslutningen för frihandel EU:s exempel. Men avtalet har också förorsakat häftig kritik.

Frankrike och Tyskland är oeniga om regnskogar

De förödande bränderna i Brasiliens regnskogar splittrar de stora EU-länderna. Frankrike och Irland vill blockera det redan färdigförhandlade mercosuravtalet på grund av Brasiliens hårdnackade inställning till skogsröjning. Tyskland håller däremot fast vid avtalet.

SLC - Biarritz Gipfel2019
Trump lovar ny era i handeln med Kina

Det blir aldrig långtråkigt med president Donald Trump. Senaste fredag hotade han Kina med ett stort handelskrig. Efter veckoslutets G7-toppmöte lovade Trump plötsligt ett snart handelsavtal. På hemmaplan far USA:s farmare illa av handelskriget.

USA och Japan har enats om handelsavtal

Efter sega förhandlingar har Japan och USA enats om ett gemensamt handelsavtal. USA:s president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe kungjorde gemensamt den stora nyheten i anslutning till G7-toppmötet i Biarritz.

GDT-indexet föll obetydligt

GDT-indexet för mejeriprodukter förblev i stort sett oförändrat på veckans GDT i Nya Zeeland.

USA erbjuder britterna ett ”storartat” handelsavtal

Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.

Kina kan snart importera sojabönor från Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.

Ledare: Livsmedelsgrödor enligt efterfrågan

Det finns inte någon orsak att minska på den djurhållning vi har i dag i Finland. Vårt lands produktion av kött, mjölkprodukter och ägg är hållbar och balanserad. Vi skövlar inte regnskog för att få sojabönor att föda upp djuren med.

SLC - Tullhund1
Tullen effektiverar bekämpningen av afrikansk svinpest

Tullen effektiverar bekämpningen av den afrikanska svinpesten genom att skola en ny tullhund – en mathund – som söker efter animaliska livsmedel. Den nya mathunden Rico placeras vid Helsingfors-Vanda flygplats, eftersom den afrikanska svinpesten har spridit sig till Asien under de senaste åren och antalet resenärer från Asien till Finland är stort.

SLC - Lpx 98318
ASF höjer priset på smågrisar i Kina

Prisnivån på den kinesiska grismarknaden har stigit kraftigt de senaste veckorna. Anledningen är det knappa utbudet på grund av den afrikanska svinpesten. Priset på smågris har tidvis stigit över 150 euro.