Kina lättar på tullar för USA-gris och soja

I handelskonflikten med USA har Kina gått med på lättnader för importen av griskött och soja. Enligt den kinesiska regeringen har strafftullarna på vissa jordbruksprodukter preliminärt strukits. Nya förhandlingar hägrar också.

Österrike stoppar avtalet med Mercosur?

En majoritet i det österrikiska nationalrådets EU-utskott har röstat mot EU:s planerade frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Omröstningen förpliktar Österrikes regering att rösta mot avtalet i EU-rådet.

Möjligheterna att exportera griskött till Kina utvidgas

Det bilaterala avtalet mellan Finland och Kina som gäller export av griskött förnyades i samband med att Hu Wein, vice minister vid det kinesiska tullverket, besökte Helsingfors den 18 september.

SLC - 54194 Inas Ambassador Gui Congyou Press
Kinas ambassadör studerade svensk livsmedelsproduktion

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou besökte i tisdags flera lantbruk och produktionsanläggningar i Kristianstad med omnejd, för att skaffa sig fördjupad kunskap om svensk livsmedelsproduktion. Ökad handel mellan Sverige och Kina stod i fokus när värdföretagen Lantmännen, HKScan och Kött och Charkföretagen visade ambassadören runt.

ASF bekräftades hos grisar i Sydkorea

Den afrikanska svinpesten påträffas nästan dagligen i nya områden i östra och sydöstra Asien. Det senaste landet som bekräftar smitta av svinpest är Sydkorea.

ASF slog till i Filippinerna

Den afrikanska svinpesten har nu också bekräftats i Filippinerna, där mer än 7.000 grisar hittills måste nödslaktas. Landets myndigheter hoppas att epidemin ännu kan begränsas. Det är inte känt hur smittan har kommit in i landet.

SLC - Sc07997
Lantbruket ska rädda orkandrabbade ön Dominica

I september 2017 drog stora två orkaner härjande fram över den karibiska övärlden. Först kom Irma, och bara tio dagar senare den ännu våldsammare Maria, styrka 5 av 5 möjliga. Dominicas ledning har nu som mål att göra det egna landet till det första klimatrobusta i världen.

Isis utrustar kor med sprängsatser

Terrorgruppen Isis har börjat utrusta kor med sprängsatser för sina angrepp mot säkerhetsstyrkor i Irak. Enligt den irakiska militären beror taktikändringen på att Isis får allt svårare att rekrytera mänskliga självmordsbombare.

SLC - Fn Hallbarhet
Forskargrupp ger konkreta råd för att uppnå global välfärd

Det är ännu möjligt att eliminera fattigdom och hunger för hela världens befolkning, men då behövs fundamentala globala förändringar. Det framgår ur en rapport som i onsdags presenterades av en opartisk internationell forskargrupp tillsatt av FN.

SLC - Lpx 141690
EU är global etta inom agrarexporten

EU är suveränt världens största exportör av jordbruksprodukter. Under 2018 exporterade alla EU-länder tillsammans jordbruksprodukter till ett värde av 138 miljarder euro. Värdet av motsvarande import steg till 116 miljarder euro, noterar EU-kommissionen.

Världsmarknaden pressar sockerpriset

Betkampanjerna har startat i EU, men den europeiska sockerindustrin kämpar med ett fortsatt lågt sockerpris. Det finns helt enkelt för mycket socker på världsmarknaden.

SLC - Wheatidaho 2254 1600
Socker och spannmål pressar globala matpriser

FAO:s matprisindex har fallit för tredje månaden i rad denna sommar. I augusti föll FAO:s matprisindex med 1,1 procent. Indexet befinner sig ändå 1,1 procent över motsvarande fjolårsvärde, men socker och spannmål drar ned medelpriset.