Jordbruk Globalt Marknad

Stort intresse från Kina
för australiska mejerier

Det delvis statligt ägda kinesiska mejeriet Mengniu Dairy kommer att ta över det australiska ekologiska mejeriet Bellamy’s, som producerar modersmjölksersättning. Den australiska myndigheten som granskar utländska direktinvesteringar, Foreign Investment Review Board, gav sitt godkännande till köpet i mitten av november.

Kort därefter tillkännagav den kinesiska mejerijätten att man även var intresserad av att köpa “Lion Dairy & Drinks”, som idag ägs av det japanska dryckesföretaget Kirin.

En riksdagsledamot från det politiska partiet Independents (Oberoende), Andrew Wilkie, har sagt till morgontidningen Sydney Morning Herald att det råder inget stopp på brandförsäljningen av australiska företag till Kina.

– Lion är ju i och för sig alla redan ägt av Japan men problemet är att Australiens ledande varumärken koncentreras mer och mer till ett land där alla företag har åligganden till regeringen, sade Andrew Wilkie.

Förutom Bellamy’s, eventuellt även Lion, äger Mengniu Dairy också över 70 procent av det australiska mejeriet Burra Foods.

Mjölkbönderna som levererar sin mjölk till Lion Dairy & Drinks är organiserade i kooperativet “Dairy Farmers mjölkkooperativ”. I kooperativet ingår 1 047 mjölkbönder. Tillsammans producerar deras kor 400 miljoner råmjölk per år.

Dess VD, Mark Kebbell, säger att kooperativets medlemmar är lättade över att Lion Dairy & Drinks äntligen har funnit en potential köpare. För det har varit ytterligare en stressfaktor för mjölkbönderna, förutom torka och låga mjölkpriser.

– Lion Dairy & Drinks har varit till salu mer än ett år nu och det är på något sätt en lättnad att veta att vi har gått in i nästa fas. Och Mengniu är ett stort mejeri, vår tidigare ägare var ett bryggeri. Det är bra att fokusen återigen ligger på mejeriprodukter, säger Mark Kebbell.

Prislappen på Lion Dairy & Drinks var på cirka 370 miljoner euro och för Bellamy’s cirka 927 miljoner euro.