Jordbruk EU Globalt Opinion Marknad

Ledaren:
Svår lönsamhet för
svin trots efterfrågan

I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet.
Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

”Svinpriser på himmelfärd” rubricerar den danska branschtidningen Maskinbladet, som redogör för producentorganisationens utvecklingsenhet Seges uppmaningar till bönderna att använda sig av de ”goda tiderna” för att minska sina skulder och trygga sin framtid.

Så pass god nytta har vi kanske ändå haft i Finland att priserna på julskinka ser ut att ha stigit litet jämfört med i fjol. På grund av den asiatiska efterfrågan verkar vår lilla finländska marknad inte längre intressant för de exportaggressiva länderna i EU. Således syns inte de danska skinkorna i tillnärmelsevis samma utsträckning i våra butikshyllor som tidigare.

Jämfört med marknaden under ett helt år så står och faller dock inte vår svinproduktion med de danska skinkorna och det är nog märkligt att inte situationen i övrigt på den internationella marknaden återspeglas tillräckligt i de finländska producentpriserna.

Kan det fortfarande ha att göra med den överkapacitet vi lär ha i våra slakthus? Ju mindre en produktionsanläggning används, desto dyrare blir ju produktionen av de varor som faktiskt tillverkas där.

När det gäller producentpriset är våra priser bland de lägsta på EU:s inre marknad, detta enligt unionens statistik Eurostat, trots att våra produktionskostnader är i toppen. I Maskinbladet skryter danskarna sin vana trogen med att de för tillfället har de bästa priserna i EU. Enligt Eurostat ser det ut att finnas en viss sanning i påståendet den här gången.

De privatägda köttförädlingsföretagen i Finland klagar över bristen på tillgång till råvara.

Utvecklingen på den internationella marknaden kan stanna av med en gång i fall det visar sig att den afrikanske svinpesten sprider sig till de exporterande länderna i Europa. Det är därför viktigt att vi är extra stränga med att förhindra sjukdomen att komma till Finland.

En annan sak är att vi i Europa knappast har lärt oss att man ska satsa på produktionen mitt under tider med överutbud för att ha vara att sälja när utbudet minskar. I vilket fall som helst kan vi räkna med att också svinfarmarna i de exportaggressiva länderna satsar på sin produktion nu när marknaden är i medvind. Detta samtidigt som man också satsar stort i Kina och i det övriga Asien, bland annat på produktionsbyggnader säkra för svinpest.

Förr eller senare kan vi alltså räkna med att det åter uppstår ett överutbud och då är det för sent att försöka dra hemåt via marknaden.

Det är naturligtvis viktigt att vi i Finland kan visa vår pålitlighet som leverantörer gentemot våra kunder, men det torde inte vara det svåra problemet, inte just nu och inte heller senare. Därför vore det säkert värt att överväga att sälja av våra lager så länge det finns åtgång. Det kan hastigt gå och bli för sent.