Jordbruk EU Globalt Marknad

Danmark startar export
av nötkött till Sydkorea

Danmark har nu fått grönt ljus för export av nötkött till Sydkorea. De byråkratiska hindren har avvärjts och alla tillstånd är klara. Danmark och Nederländerna är de första EU-länderna som får exportera nötkött till Sydkorea.

Sydkorea är en av världens största ekonomier med mer än 51 miljoner invånare. Landet är en viktig importör av livsmedel från EU. Trots ett frihandelsavtal har Sydkorea envist hållit fast vid sitt importförbud för EU-nötkött med hänvisning till BSE-risken.

EU-kommissionen meddelade redan tidigare denna höst att Danmark och Nederländerna blir de första EU-länderna som får exportera nötkött till landet i fjärran östern. Kommissionen har lobbat i flera år för en gränsöppning.

Den danska slakterikoncernen Danish Crown gläder sig över tillgången till den enorma marknaden. Exporten är nu en verklig chans för alla danska producenter av nötkött. Licensen gäller alla ätbara delar av boskap under 30 månader.

Enligt VD Finn Klostermann från Danish Crown Beef rör sig noteringarna för kött från kalv och ungdjur uppåt i stora delar av Asien. Mycket tyder på att den växande kinesiska efterfrågan på kött pressar upp prisnivån i regionen.

Det är ännu för tidigt att säga vad detta betyder för våra danska producenter. Men det är alltid positivt med nya marknader, med tanke på att det råder överskott på nötkött i Europa, tillägger Klostermann.

Sydkorea har liksom Kina drabbats av afrikansk svinpest. Därför räknar branschen med stigande efterfrågan på animaliskt protein. Danish Crown slöt nyligen ett avtal om export av griskött till Kina.

Den danska koncernen ska exportera griskött till ett värde av minst 100 miljoner US-dollar till den kinesiska livsmedelskoncernen Cofco Meat Holdings. Än så länge handlar det om ett ramavtal utan preciserade exportmängder.

Danish Crown har redan en längre tid samarbetat med Cofco. Avtalet är det största enskilda försäljningskontraktet hittills för Danish Crown, som har beviljats status som prioriterad leverantör.