SLC - 31327349352 C48Deb4E75 O
Ny regering, gammal jordbrukspolitik – ingen förbättring för Zimbabwe

När Zimbabwes långvariga president Robert Mugabe avsattes 2017 hoppades landets jordbrukare på bättre tider. Ingenting har däremot hänt trots stora ord om en ny era för landets jordbrukspolitik.

Fler cancerpatienter drar Bayer inför rätta

Den tyska kemikoncernen Bayer har fått 5.000 nya stämningar från cancerpatienter som har använt Monsantos ogräspreparat Roundup

SLC - Grenell 43087084 Webben
USA kräver friare tillträde för agrarprodukter till EU

En ny handelskonflikt hotar att segla upp mellan USA och EU. USA-regeringen är missnöjd med EU:s tullpolitik och efterlyser ett fritt tillträde till den europeiska livsmedelsmarknaden. Detta har konsekvent varit en röd linje för EU.

SLC - Usda K4250 8 Webben
USA-regeringen lade fram kompensationer för farmare

USA:s jordbruksministerieum har offentliggjort detaljerna i det utlovade 16 miljarder dollar tunga stödprogrammet för jordbruket. Programmet ska kompensera farmarna för följderna av handelskriget med Kina och de svåra översvämningarna tidigare i år.

SLC - M 4
Bönder i Myanmar fick aldrig sin mark tillbaka

Stora arealer jordbruksmark konfiskerades under den 50-åriga militärdiktaturen i Myanmar. Efter att landet gick in på demokratins väg, 2011, har en del jordreformer gjorts, men många bönder förblir jord- och lottlösa.

”Tysklands skogsbruk borde lära av Brasilien”

Brasilien kan som största land inom Mercosur dra stor nytta av det nya frihandelsavtalet med EU. Brasiliens president Jair Bolsonaro anser att inte minst Tyskland borde ta lärdom av Brasilien när det gäller skötsel av skog.

Ledarsticket: Jordbruket hotas av Mercosuravtalet

Efter 20 år av förhandlingar blev det avtal om ett frihandelsområde mellan EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Avtalet måste ännu ratificeras av medlemsländerna och så måste det godkännas av EU-parlamentet.

SLC - Lpx 39038
Internationell matrazzia avslöjade nya bedrägerier

De internationella polisorganisationerna Interpol och Europol har igen genomfört en serie storrazzior i flera länder. Granskningarna avslöjade bedrägerier med falska ekoprodukter, mindervärdiga matprodukter och kaffefusk.

SLC - Hhm Hasenpusch
EU och Mercosur enades om världens största frihandelszon

EU-kommissionen och den sydamerikanska tullunionen Mercosur ska grunda världens största frihandelsområde. Den europeiska bilindustrin jublar i takt med de sydamerikanska jordbrukarna, medan EU:s jordbruk kan bli lidande.

SLC - Livestock Boat
Nya Zeeland kan förbjuda export av levande nötboskap

Nya Zeelands export av levande boskap till länder med tvivelaktiga djurskyddsstandarder riskerar att skamfila landets goda rykte. Regeringen överväger därför ett partiellt eller totalt förbud mot exporten.

EU och Vietnam avvecklar tullarna

EU:s medlemsländer godkände nyligen ett handels- och ett investeringsavtal med Vietnam. Avtalet ska på söndagen undertecknas i Vietnams huvudstad Hanoi, meddelade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på tisdagen.

EU stärker samarbetet om jordbruk med Afrika

EU och Afrikanska Unionen (AU) har enats om ett partnerskap för samarbete inom jordbruk och livsmedelsproduktion. Avtalet ska stöda gemensam forskning kring bland annat matsäkerhet, klimatåtgärder, hållbara resurser och rättvis handel.