Skoglig referensnivå blir klar i december

Naturresursinstitutet uppdaterar som bäst rapporten enligt EU:s LULUCF-förordning som gäller en referensnivå för skogarnas kolsänka, uppger Jord- och skogsbruksministeriet och Naturresursinstitutet i ett gemensamt pressmeddelande.

SLC - Dalsbruk 1
Första spannmålslasten från Dalsbruks hamn

Över tiotusen ton havre på export till Spanien. På Kimitoön hoppas man på utvidgning också till andra sädesslag.

EU uppmanar britterna att nominera kommissionär

Storbritannien måste nominera en EU-kommissionär för den återstående tiden som medlem av unionen. Men premiärminister Boris Johnson har hittills ignorerat uppmaningarna från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Copa-Cogeca går emot nedskurna jordbruksstöd

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca rasar mot EU-kommissionens förslag att förlänga de nuvarande CAP-reglerna med en nedskuren övergångsbudget.

Kinas grispriser fortsätter att stiga

Grisproducenterna i stora delar av världen siktar på mer export till Kina. Den kinesiska grissektorn är hårt drabbad efter svinpestepidemin och priset på importerad vara stiger. Det gäller att smida medan järnet är varmt, uppmanar amerikanska konsulter.

SLC - 34561184 1847694185296733 5545176157822910464 O
Danmark tar storslam på Kinas grismarknad

Den danska slakterikoncernen Danish Crown ska exportera griskött till ett värde av minst 100 miljoner US-dollar till den kinesiska livsmedelskoncernen Cofco Meat Holdings. Parterna slöt senaste vecka ett omfattande avtal om handeln.

SLC - Waldbrand Loeschhubschrauber Feuerwehr Ub
Ovanligt många EU-länder drabbas av skogsbränder

Förra året förstördes nästan 178.000 hektar skog och mark i EU av bränder. Skogsbränderna var till sin utbredning mindre än vanligt, men i stället drabbades fler länder än tidigare år. Det framgår av en färsk EU-rapport.

SLC - Dsc 5168
Ursprungsmärkning gynnar italienska bönder

Att det var Italien som fick ihop mest underskrifter för att få fram bättre europeisk lagstiftning om ursprungsmärkning av mat är ingen slump.

SLC - 48940401681 D6Aa3C912D O
Tyska konsumenter vill ha röda tomater

Det är ingen nyhet att produktens utseende spelar en viktig roll för konsumenternas köpvanor. Nu har en tysk forskargrupp igen en gång bekräftat påståendet med tomater. Röda tomater landar först i inköpsvagnen – förutsatt att de inte är packade i plast.

Tyska ekobönder stämde staten för dåligt klimatskydd

Tre ekobönder med familjer har dragit den tyska staten inför rätta. Enligt bönderna har regeringen inte uppfyllt sina löften om verksamma åtgärder för klimatskyddet. Målet hade anhängiggjorts av de tre familjerna med stöd av miljöorganisationen Greenpeace.

SLC - Vion Leeuwarden 5
Holländskt slakteriföretag konverteras för veganprodukter

Den tysk-nederländska slakterikoncernen Vion ställer om sin nyaste köttanläggning till produktion av veganmat. Fabriken i holländska Leeuwarden ska framöver producera köttersättande livsmedel som framställs av vegetabilier.

SLC - Nz6 3638
EU-budgeten splittrar länderna i väst och öst

Sjutton medlemsländer i Baltikum samt östra och södra Europa vänder sig skarpt mot försöken att banta EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027. De aktuella länderna möttes på tisdagen i Tjeckiens huvudstad Prag för att understryka sina krav.