EU:s senaste stödåtgärder räcker inte till för att stävja coronakrisens negativa effekter på jordbruket. Det anser EU:s jordbruksministrar och efterlyser fler åtgärder. Men först måste man finna de rätta medlen.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Coronakrisen har slagit hårt mot hela världsekonomin. Jordbruket och livsmedelskedjan står inför nya och svåra utmaningar. Nu skulle det gälla att dra lärdomar av situationen för att trygga en fungerande matkedja under alla förhållanden, påpekar Peter Karlberg.
EU:s jordbruksministrar diskuterade på onsdagen effekterna av covid-19 på jordbruket och behovet av nya stödåtgärder. De första åtgärderna har i viss mån lindrat problemen på marknaderna men robustare stöd behövs för att stabilisera läget.

Det finländska jordbruket skulle förlora mycket på att de 75 aktiva substanser i växtskyddsmedel som ses som riskfyllda förbjöds, visar en färsk studie. Skördarna skulle minska och kostnaderna öka både för spannmål och specialgrödor.

EU-parlamentets jordbruksutskott vill skjuta upp ekoförordningen med ett år till den första januari 2022. Det framgår av ett brev som jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins har sänt till agrarkommissionär Janusz Wojciechowski.

Coronaviruset har skärpt greppet om slakteribranschen. I början av denna vecka hade fyra stora slakterianläggningar i Tyskland rapporterat fall av corona bland personalen. I USA har 115 stora slakterier redan smittats av corona.
I början av juli tar Tyskland hand om ordförandeskapet för EU efter Kroatien. Det blir ett halvår av utmaningar som förutsätter improvisation, fastslår den tyska regeringen. Trots detta förblir klimatfrågan en tung prioritet.

De nuvarande CAP-reglerna måste förlängas med ytterligare två år. Det kräver EU-parlamentets jordbruksutskott, som nyligen antog förslaget till en övergångsförordning som ska ge producenterna arbetsro åtminstone fram till slutet av 2022.

Den afrikanska svinpesten breder ut sig med stark intensitet i de östra delarna av Europa. Situationen i Polen har ytterligare försämrats detta år, i likhet med Rumänien, Ungern, Bulgarien och Slovakien. I Baltikum har läget däremot lättat något.

Åtminstone två slakterikoncerner har tvingats stänga eller inskränka produktionen i Tyskland efter flera hundratal fall av coronavirus hos personalen. Båda företagen anlitar utländska så kallade gästarbetare, företrädesvis från Rumänien.
Tre månader efter Storbritanniens utträde ur EU har de första samtalen startat om britternas framtida handelsförbindelser med USA. Videokonferensen ska enligt regeringen ta två veckor i anspråk.
EU och Mexiko har förhandlat fram ett förnyat och moderniserat handelsavtal. Enligt handelskommissionär Phil Hogan gynnar avtalet bland annat den europeiska exporten av jordbruksprodukter.