Jordbruk EU Marknad

Danish Crown stänger
coronadrabbat slakteri

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har stängt enheten i Ringsted på Sjælland för minst en vecka. Beslutet fattades senaste lördag, efter att nästan 150 medarbetare hade testats positivt på coronavirus.

Ännu i slutet av föregående vecka meddelande Danish Crown att verksamheten i Ringsted fortsätter med halv kapacitet. I det skedet hade 120 positiva covid-19-fall konstaterats hos personalen.

Alla tidigare negativt testade medarbetare testades ännu en gång på lördagen. Då påträffades ytterligare 22 smittade personer. I det skedet såg varken företagsledningen eller hälsovårdsmyndigheterna något alternativ till en stängning.

Vi har hela tiden varit medvetna om risken att slakteriet måste stängas. Antalet smittade hade visserligen inte ökat explosionsartat, men omvänt lyckades vi inte heller begränsa en fortsatt spridning bland personalen, medger VD Jais Valeur vid Danish Crown Group.

Den egentliga stängningen av enheten i Ringsted genomfördes under måndagen. En del av personalen stannade kvar för att tömma slakteriet på varor. Hela personalstyrkan ska därefter stanna hemma. Under veckan testas hela personalen två gånger på covid-19.

I vanliga fall slaktas 35.000 grisar per vecka i Ringsted, Efter utbrottet körde slakteriet med halv kapacitet, men har nu stängts helt och hållet.

Det betyder att koncernen måste finna ledig slaktkapacitet för ytterligare 17.000 grisar. Slakterna kan genomföras i andra enheter, men det har varit svårt att organisera transporterna, medger Jais Valeur.