8817753879 65048F3Fd3 O
Den cypriotiska Halloumi-osten hotar ratificeringen av EU:s handelsavtal med Kanada. FOTO: Lamerie
Jordbruk EU Globalt Marknad

Cypriotisk ost blockerar
EU:s handelsavtal med Kanada

EU:s frihandelsavtal med Kanada (Ceta) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat. Denna gång stockar processen på en cypriotisk ost.

Handelsavtalet med Kanada betraktas allmänt taget som en flexibel, obyråkratisk men effektiv överenskommelse som främjar handeln mellan EU och Kanada. Båda regionerna anses dra nytta av reglerna.

För att avtalet ska fungera utan inskränkningar måste texten ratificeras av parlamenten i alla EU:s medlemsländer, i några fall dessutom i delstaterna. Allt som allt har tretton länder redan levererat grönt ljus för den transatlantiska överenskommelsen.

Denna gång har en majoritet i det cypriotiska parlamentet blockerat Ceta. Med 37 röster mot 18 röstade vänstern och socialisterna emot det kanadensiska avtalet. Motiveringen är att avtalet inte garanterar ett tillräckligt produktskydd för en cypriotisk specialitet.

Cyprioterna vill ha ett bättre avtal

Det handlar om den så kallade Halloumi-osten, som framställs av get- och komjölk. Halloumi betraktas som en nationalrätt som exporteras i stora mängder. Cyprioterna kräver därför ett starkare produktskydd.

Cyprioterna befarar att den traditionella osten ska utsättas för en häftig internationell konkurrens i samband med det nya handelsavtalet. Ceta underlättar märkbart handelsutbytet mellan EU och Kanada, också för mejeriprodukter.

Det handlar om en typisk handelskonflikt. EU har medvetet gått in för en strategi som förbättrar handelsutbytet med möjligast många handelspartner ute i världen. Strategin är samtidigt ett nålstick mot den protektionistiska Trump-regeringen i USA.

EU vill avskaffa möjligast många tullar möjligast snabbt. Det innebär många fördelar, då Ceta befriar exportörerna i Europa från 99 procent av de avgifter som tidigare landade hos den kanadensiska tullen.

Redan under det provisoriska Ceta-avtalets första år ökade EU:s handelsutbyte med Kanada med 15 procent till 40 miljarder euro. I det sammanhanget ökar givetvis risken att att mindre exportörer hamnar i kläm.

Det är inte bara Cypern som krånglar. Skeptiska politiker i Nederländerna och Frankrike är missnöjda med Ceta. Den belgiska provinsen Vallonien var i ett skede nära att fälla det kanadensiska avtalet, som för övrigt redan har ratificerats av både Sverige och Finland.

Den cypriotiska regeringen i Nicosia vill nu förhandla med EU om undantag för lokala produkter. Om resultatet gynnar cyprioterna ska texten på nytt läggas fram i parlamentet. EU-kommissionen hoppas att det ska gå vägen.

Hårdnande klimat inom världshandeln

För EU kommer problemet med Cypern olämpligt, eftersom klimatet inom världshandeln har hårdnat. Frihandeln har hamnat under press sedan TTIP-avtalet med USA sköts i sank. Handelskriget mellan USA och Kina är gift för världshandeln.

Handelsavtalet mellan EU och Vietnam trädde i dagarna i kraft utan större uppståndelse. Ett avtal med Japan trädde i kraft förra året. Sedan återstår ännu långköraren Mercosur, där oddsen för ett avtal igen har fallit.

Världshandelsorganisationen WTO är svagare än någonsin och väntar fortfarande på en ny chef med tillräcklig karisma för att få fason på leden. EU efterlyser en gedigen reform av WTO.