Jordbruk EU Marknad

Holländska mjölksektorn
står inför strukturomvandling

Mjölksektorn i Nederländerna står inför en oväntat snabb strukturomvandling. Under de närmaste tio åren läggs en tredjedel av landets mjölkgårdar ned. Det förutsäger mejerikoncernen FrieslandCampina i en prognos.

Avvecklingen innebär emellertid inte att själva mjölkproduktionen minskar. Mjölkmängden förblir stabil för att gårdarna och bönderna måste arbeta ännu effektivare. Teknologiska innovationer bidrar också till en produktionstillväxt per enhet.

Enligt rapporten som publicerades i tidningen ”Het Financieele Dagblad”, räknar FrieslandCampinas företagsledning med en kännbar avveckling och omstrukturering inom Nederländernas mjölksektor under perioden.

Det finns många faktorer som gör omställningen nödvändig. Mjölkbönderna blir äldre, branschen saknar tillräcklig återväxt. Dessutom saknar många gårdar perspektiv för framtiden. Inkomsterna är låga och räcker inte för att täcka nödvändiga investeringar.

Det mesta tyder också på att antalet mjölkkor kommer att minska med upp till tio procent under perioden. Trots minskningen torde den samlade nationella mjölkproduktionen förbli på en oförändrad nivå.

För att upprätthålla produktionen måste producenterna i stället jobba effektivare. FrieslandCampinas koncernchef Frans Keurentjes medger att denna utveckling inte kan betecknas som varken politiskt eller socialt sett önskvärd.

Det är dessvärre en plausibel prognos som bygger på de fakta som man i dag känner till. Årligen slår två till tre procent av landets mjölkgårdar igen sina dörrar. Det är en realitet som koncernen måste beakta och reagera på.

Som en positiv utblick betraktar Keurentjes trenden mot en växande regional spridning av produktionen. Genom en koncentration av produktionen platser med optimala jordarter torde antalet mjölkkor per hektar förbli mer eller mindre konstant.

Minskande miljöbelastning

I sin prognos utgår FrieslandCampina till och med från en fortsatt växande mjölkproduktion per hektar. Detta beror bland annat på att mark tas i bruk för andra produktionsändamål än mjölk.

Under de senaste åren har landets mjölkproduktion effektiverats till en nivå av 18.000 kg mjölk per hektar. Därmed har Nederländerna redan nått en europeisk topposition inom denna sektor.

Trots den stigande effektiviteten tror koncernledningen att mjölkproduktionens miljöbelastning fortsätter att minska. Den positiva trenden gynnas av teknologiska innovationer, effektivare foder och förnybara energikällor.