Europol Image1 0
Varje år upptäcker polis och tull nya livsmedelsbrott via förfalskningar eller smuggel. Undermåliga produkter är värdelösa och kan i värsta fall hota konsumentens hälsa. FOTO: Europol
Jordbruk EU Marknad

Kriminella matskojare
utnyttjar coronakrisen

Den internationella handeln med förfalskade livsmedel fortsätter att blomstra. Polisorganisationerna Interpol och Europol beklagar ett nytt fenomen. Bedragarna ser coronakrisen som en chans att slussa ut mindervärdiga livsmedel på marknaderna.

Den europeiska polisorganisationen Europol redogjorde nyligen för resultaten av internationella operationer i 83 länder. Under det första halvåret 2020 avslöjades 19 organiserade ligor som hade specialiserat sig på olagliga livsmedel.

I samband med operation Opson IX häktades 406 personer som misstänkta för livsmedelsbrott. Omkring 12.000 ton olagliga och potentiellt farliga livsmedel till ett värde av 28 miljoner euro kunde konfiskeras.

Säkerhetsexperterna varnar för en oroande trend. Denna vår har coronakrisen framkallat turbulens på marknaderna. Det spända försörjningsläget med tomma hyllor i butikerna har gjort konsumenterna osäkra. Matmaffian drar nytta av situationen.

Förfalskningar och smuggelvaror

Utredarna stötte bland annat på både förfalskade ursprungsdokument och förorenade produkter. En av aktionens tyngdpunkter lades på mejeriprodukter. Bland annat påträffades 320 ton smuggelvaror eller mindervärdiga produkter.

I den aktuella operationen deltog polismyndigheter i Bulgarien, Italien, Frankrike, Grekland, Portugal och Schweiz. I Bulgarien konfiskerades mer än tre ton ost som testades positivt på E.coli. Massan skulle bearbetas till smältost.

I Spanien och Belgien beslagtogs saffran till ett värde av mer än 300.000 euro. Omtyckta varugrupper på den svarta marknaden är alkohol och djurfoder. Spannmål och spannmålsprodukter, kaffe, te och kryddor är också populära.

I samband med Opson IX belagtog myndigheterna också 149 ton matolja och 88 ton olivolja. Olivolja hör till de mest förfalskade livsmedelsprodukterna. Mindre nogräknade producenter blandar inte sällan in mindervärdig olja för att maximera sina vinster.

De tyska livsmedelsmyndigheterna testade mellan januari och mars månad sammanlagt 3.700 liter olivolja med den högsta kvalitetsbeteckningen ”nativ extra”. Sammanlagt 83 provtagningar visade avvikelser eller tecken på eventuell förfalskning.

I kristider letar kriminella element gärna efter nya möjligheter att prångla ut förfalskade varor på marknaderna. Undermåliga produkter är inte bara dyra för konsumenterna. De kan i värsta fall utgöra ett hot mot hälsan, framhåller Europol-chefen Catherine De Bolle.

Bedrägerier med hästpass

Hästköttet förefaller att dyka upp igen på de svarta marknaderna. Ett tecken på detta är mängden förfalskade hästpass. Myndigheterna har fokuserat dokumentkontroller för mer än 150.000 hästar och cirka 117 ton hästkött.

Levande hästar och mer än 17 ton kött har beslagtagits under insatser i Belgien, Irland, Spanien och Nederländerna. Inspektioner i slakterier i diverse länder tyder på att 20 procent av alla utländska hästpass som används för detta ändamål kan vara förfalskade.

Förfalskade hästpass gör det möjligt att sälja hästkött som livsmedel från djur som är uteslutna från livsmedelskedjan på grund av tidigare medicinering. Förfalskade pass gör det möjligt att trots medicineringen sälja hästarna till slakterier.

Spanska Guardia Civil och Europol avslöjade i början av året en kriminell liga nära Barcelona som sålde hästkött som inte var godkänt som livsmedel. Köttet härstammade från 300 hästar.

Gruppens medlemmar hade förfalskat hästpassen i slakterier och bondgårdar. I härvan var en hel kedja intressenter inblandade, från slakterier till bondgårdar, boskapshandlare och veterinärer.