18879922 10155395419697299 1845515850089056538 O
EU:s gröna giv kan försvåra handeln med livsmedel, varnar USA:s jordbruksminister Sonny Perdue. FOTO: USDA
Jordbruk EU Globalt Marknad

”Från jord till bord”
väcker skepsis i USA

USA:s jordbruksminister Sonny Perdue ifrågasätter EU-kommissionens nya matstrategi ”Farm to Fork” (F2F). Enligt Perdue riskerar jordbrukarnas konkurrenskraft att försvagas. Detta kan försvåra den globala handeln med livsmedel.

Perdue uttryckte sitt tvivel under ett webbinarium – ett seminarium på webben – om försörjningssäkerhet och global jordbrukshandel. I diskussionen medverkade representanter för EU-kommissionen och parlamentet samt utomstående experter.

Kommissionens så kallade gröna giv har som mål att minska klimatutsläppen och nå klimatneutralitet fram till 2050. F2F-strategin är ett centralt verktyg för att nå målet. Bland annat ska användningen av bekämpningsmedel halveras.

Den amerikanska jordbruksministern förefaller inte särskilt övertygad. Perdue varnade för att kommissionens strävanden till uthållighet kan hämma innovationen och produktiviteten inom EU-jordbruket.

Förbud är av ondo

Reformen kan slå tillbaka om de nödvändiga produktionsmedlen saknas. I så fall kan EU-jordbruket förlora sin konkurrenskraft. Man får inte ta bort viktiga verktyg som en bonde behöver för att hävda sig i en global värld, menade Perdue.

Enligt Perdue kan kommissionens mål bli ett hot mot den fria och globala handeln. Genom att förbjuda bonden att använda innovativa redskap uppmuntrar man sist och slutligen en protektionism som är osund i både EU, USA och övriga delar av världen.

Protektionistiska åtgärder innebär enligt USA en negativ och bakåtsträvande utveckling. Utvecklingen i EU går åt fel håll. För jordbruket är det viktigt att få tillgång till innovativa verktyg för att kunna konkurrera med omvärlden.

I USA ställer regeringen därför innovation och ny teknik till det amerikanska jordbrukets förfogande. Detta ger chanser till en rejäl produktionsökning med färre insatser, resonerade Perdue.

Enligt Perdue är det inte möjligt att uppnå en tillräcklig matförsörjning för en växande befolkning med en politik som bromsar tillväxt och hämmar innovation. Med F2F har kommissionen uppenbarligen glömt sina jordbrukare, varnar ministern.

Han betecknade F2F och strategierna för den biologiska mångfalden som ett hinder för den transatlantiska handeln med jordbruksprodukter. EU borde hellre låta sina konsumenter själva avgöra vilka produkter de vill ställa på bordet.

Goda livsmedel är EU:s trumfkort

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski gick till försvar mot Perdues teser. Han avvisade Perdues resonemang att EU skulle eftersträva nya handelshinder. Farm to Fork blir ingen barriär, inskärpte han.

Enligt Wojciechowski har den europeiska unionen på goda grunder ambitioner att värna om sin konkurrenskraft på världsmarknaden. EU-jordbruket tävlar inte om stora produktionsvolymer. EU:s styrka är högvärdiga livsmedel.

Han underströk att EU inte motsätter sig internationell handel. Europa eftersträvar en global handel med tillväxt. Begränsningar inom importen ska inte likställas med protektionism. EU satsar på god kvalitet och korta leveransvägar.

Wojciechowski noterade att EU:s livsmedelssystem har visat sig fungera bra under covid-19-pandemin. Matsäkerheten har tryggats under krisen. Det är ett gott betyg för EU:s matförsörjning, fastslog agrarkommissionären.

Läs också: USA fortsätter att straffa EU med tullar