49923369372 6F8580A9Db O
USA:s president Donald Trump viker inte från sin hårda linje gentemot EU i tvisten om subventioner. FOTO: The White House/Tia Dufour
Jordbruk EU Globalt Marknad

USA fortsätter att
straffa EU med tullar

Oron för ett eskalerande handelskrig mellan USA och EU består. EU-kommissionen hoppas ännu på en konstruktiv dialog med USA-sidan, men förhoppningarna om en lösning före presidentvalet i november är små.

De europeiska mejerikoncernernas organisation EDA efterlyser ett slut på handelskriget mellan USA och EU. Parter utan anknytning till Airbus-konflikten borde inte straffas med sanktioner.

Den amerikanska regeringen justerade nyligen förteckningen över de sanktioner som USA riktar mot diverse branscher i EU. USA höjde bland annat tullen på tysk och fransk sylt, medan cypriotisk ost ska komma billigare undan.

EDA och tretton andra organisationer som representerar europeiska exportbranscher vädjar om en nedtrappning i handelskonflikten. I ett gemensamt uttalande uppmanas USA och EU att enas i tvisten.

Det är inte tjänligt att använda utomstående sektorer som vapen i tvister. Vi förstår att handelsrelationer kan vara komplexa, men strafftullar skapar långvariga skador för branscher som helt saknar anknytning till själva problemet, heter det i uttalandet.

Läget är låst

Sanktionerna skadar företagens leveranskedjor i en tid då tillväxt och sysselsättning är mer nödvändig än någonsin. Den negativa utvecklingen riskerar att trappas upp ytterligare i covid-krisen. Åtgärderna genererar inga konkreta fördelar, varken för USA eller EU.

Bakom den aktuella skrivelsen står ett brett spektum av EU-branscher som exporterar mejeriprodukter, choklad, viner, frukt- och grönsaker. Tillverkare av verktyg, textilier och motorcyklar protesterar också.

USA-regeringen har hotat med att utvidga förteckningen av produkter som ännu inte omfattas av strafftullarna. På förslag finns bland annat laxfiléer, gin och oliver, men än så länge har inga radikala ändringar företagits.

Regeringen i Washington har i stället genomfört vissa justeringar. Tullarna på cypriotisk Halloumi-ost och brittiska kex tas bort, vilket kanske kan betraktas som en flirt med britterna. I gengäld skärps tullarna på sylt från Tyskland och Frankrike.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer vidhåller fortfarande att EU och dess medlemsländer bryter mot gällande WTO-avtal. Huvudorsaken är den gamla tvisten mellan Airbus och Boeing.

Washington anser att EU har beviljat flygplansbyggaren Airbus olagliga subventioner. Världshandelsorganisationen WTO gav därefter amerikanerna rätt att införa strafftullar. Men nu hävdar EU att felet har rättats till. Airbus uppfyller reglerna.

I gengäld hotar EU den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing med motsvarande tullar. EU-kommissionen motiverar åtgärden med ett tidigare utslag där WTO hade fastställt olagliga USA-subventioner för Boeing. Ett WTO-beslut väntas under hösten.

Ingen enighet är ännu i sikte

EU:s handelskommissionär Phil Hogan har uppmanat USA-regeringen att acceptera EU:s position. Om inte, kommer EU att införa tullar enligt en förteckning som redan har färdigställts i Bryssel.

Kommissionen eftersträvar uppriktiga förhandlingar om en gemensam lösning för att slippa den onödiga och meningslösa eskaleringen. Men tullarna är uppenbarligen det enda språket president Donald Trump förstår, beklagar politiker i Bryssel.

Det finns inte mycket hopp om att lösa knuten före presidentvalet i USA den fjärde november. Det medger bland annat den tyska EU-parlamentarikern Berndt Lange, som är ordförande för parlamentets handelsutskott.

Ett maktskifte i Washington kunde bryta den onda cirkeln, tror Lange. En demokratisk regering under ledning av president Joe Biden med Kamala Harris som vicepresident skulle sannolikt föra USA tillbaka till förhandlingsbordet.

Läs också: ”Från jord till bord” väcker skepsis i USA