Lpx 173407
De tyska sockerbetsodlarna protesterar mot de många nöddispenserna för neonikotinoider inom den europeiska sockerbetsodlingen. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Fransk dispens för Gaucho
retar tyska sockerbetsodlare

Det franska jordbruksministeriet förordar nöddispens för neonikotinoider som betningsmedel inom sockerbetsodlingen. Detta har förorsakat starka reaktioner bland tyska betodlare som inte själva får använda preparaten.

Insatsen av neonikotinoider inom jordbruket är numera förbjuden i EU. Preparaten har framför allt använts som betningsmedel inom oljeväxt- och sockerbetsodligen. De misstänks skada bin och andra pollinerande insekter.

I april 2018 röstade en majoritet av EU-länderna för ett förbud mot neonikotinoider på friland. Förordningen ger ändå möjlighet till undantag om inga ersättande medel finns att tillgå. Det utnyttjar många medlemsländer, mestadels för sockerbetor.

Det har varit svårt att finna ersättande preparat som är lika verksamma. Många medlemsländer har därför år efter år beviljat dispens för användningen. I Finland avvecklades dispensen för neonikotinoider inom odlingen av oljeväxter förra året.

Tyskland varnar för sned konkurrens

Inom sockerbetsodlingen är EU-kartan ännu brokig. Allt som allt har tolv av nitton medlemsländer ansökt och beviljats dispens för neonikotinoider under växtsäsongen 2020, bland dem också Finland och Danmark.

Svenska betodlare får inte längre använda neonikotinoider för att skydda sina grödor. Kemikalieinspektionen ansökte för sista gången om nöddispens för neonikotinoiden Gaucho WS 70 för 2019, men en miljödomstol hävde beslutet, som nu är definitivt.

Nu grälar Frankrike och Tyskland om rätten till dispens. Tyskland protesterar med eftertryck mot undantagsloven i andra EU-länder. De tyska betodlarna anser att en fransk dispens skulle snedvrida konkurrensen i EU.

Det franska jordbruksministeriet förordar en dispens för Frankrikes sockerbetsodlare. Det sista ordet har parlamentet, d.v.s. nationalförsamlingen. De tyska betodlingsorganisationerna lobbar häftigt mot den franska dispensen.

Sockerindustrins centralorganisationen WVZ kritiserar Tysklands ekonomiministerium för slapphet i frågan. De tyska betodlarna sitter i kläm. Den tyska sockerindustrin och 25.000 betodlare kräver rent spel, dundrar WVZ.

De tyska betodlarna anser att dispensförfarandet i flera EU-länder hotar den fria konkurrensen inom den europeiska unionen. Utan betning riskerar odlaren kännbara skördeförluster.

Polen betar raps på 250.000 hektar

De tyska producenterna förargar sig också över att Polens rapsodlare fortfarande får beta sitt utsäde med Cruiser OSR, som med rätta borde vara förbjudet i hela den europeiska unionen.

Polens jordbruksminister Jan Krzysztof har en enligt den tyska sajten Agrarheute egenhändigt beviljat specialtillstånd för användningen av ifrågavarande neonikotinoid mellan den första juli och slutet av september 2020.

Enligt tidningsuppgifter betas mer än 250.000 hektar raps detta år helt legalt med Cruiser i Polen. Hur kan detta vara möjligt? Varför får Polen obestraffat strunta i gemensamma EU-överenskommelser som binder andra, frågar sig Agrarheute.

Enligt uppgift reagerade den polska jordbruksministern på ett direkt krav från landets producentförbund för raps- och proteinväxtodling. Odlarna hade varnat för omfattande angrepp av skadeinsekter om betningen skulle förbjudas.