Misstänkt inköpskartell inom Hollands agrarhandel

Det holländska kartellverket ACM utreder en härva med förbjudna prisavtal inom jordbruksbranschen. Enligt agrartidningen Boerderij ska företagen ha samordnat sina inköpspris till nackdel för producenterna.

EU undersöker fransk handelsallians

EU-kommissionen har ställt samarbetet mellan två franska handelskedjor under lupp. De stora kedjorna Casino och Intermarché misstänks för otillåtet samarbete på marknaden i en utsträckning som bryter mot EU:s konkurrensregler.

SLC - 6944725268 014Bef28F5 O
EU granskar effekten av inköpsallianser i matkedjan

Detaljhandeln inom EU har förändrats och koncentrationen går vidare. Det blir vanligare med stora inköpsallianser, där de stora handelskedjorna samarbetar inom upphandlingen. EU har börjat utreda alliansernas effekt på livsmedelskedjan.

Svinpesten på väg västerut

Den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig i Europa. Efter att ha tagit sig in i Rumänien och Bulgarien för några år sedan, anses nu risken hög att viruset fortsätter sin framfart västerut. EU:s byrå för livsmedelssäkerhet, EFSA, har fört samman experter på området, och de har kommit fram till att risken för att sjukdomen når Grekland och Balkanländerna med epidemier är hög.

EU satsar pengar på jordbruksprodukter

Nästa år ska EU satsa över 200 miljoner euro på att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel både inom och utom unionen. Mer än hälften, totalt 118 miljoner euro, ska satsas på de marknader som anses ha störst möjlighet att utvecklas som Kina, USA, Mexiko, Korea, Kanada och Japan. Bland de varor som kan marknadsföras i de här kampanjerna finns bland annat ost och mejeriprodukter.

SLC - Dmk Produktionskontrolle Oldenburger Zeven Gb2015
Priserna är stabila inom EU:s mejerisektor

Mjölkpriset i EU steg lätt under september månad. I sin senaste översikt om mejeriernas invägningspriser i september 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Läget väntas hålla i sig utan nämnvärd dramatik.

SLC - 74312273 128307308576326 4010688500214005760 O
Öppet nätverk mobiliserar bondeprotester i Tyskland

Tysklands gator och vägar har under hösten blockerats av missnöjda bönder och deras traktorer. Bakom demonstrationerna står ett öppet nätverk utan fast organisation. De traditionella bondeorganisationerna håller sig i bakgrunden, åtminstone tillsvidare.

Polska ASF-fall oroar Tyskland

Afrikansk svinpest har konstaterats hos polska vildsvin på ett avstånd av bara 70 km från den tyska gränsen. Fyndet har förorsakat högsta alarmberedskap i Tyskland, eftersom tidigare fall av ASF har påträffats på betryggande avstånd från gränsen mot Tyskland.

SLC - B2Dbeadbf86C3F4D Org
Fazer investerar 30 miljoner i kvarnverksamhet

Fazer investerar över 30 miljoner euro i sin kvarnverksamhet och fördubblar kvarnkapaciteten i både Lahtis i Finland och i Lidköping i Sverige.

SLC - 767 Dbbc5 8888 7442 A851 217 F6122 B0 C0
Finland vill höja klimatmålen i CAP

I egenskap av EU-ordförandeland vill Finland ytterligare förbättra jordbrukspolitikens miljö- och klimatmål. Jordbruksminister Jari Leppä marknadsförde initiativet på det senaste ministermötet i Bryssel. Ministrarna stöder idén, men kommissionen är skeptisk.

EU nådde enighet om budgeten för 2020

EU-parlamentet, ministerrådet och kommissionen har efter långa manglingar nått enighet om nästa års EU-budget.

SLC - 27933839989 Fe98845849 O
EU kämpar för sina potatisodlare

EU anser att Colombia har infört olagliga antidumpningstullar mot djupfrysta pommes frites från Belgien, Tyskland och Nederländerna. Nu drar kommissionen Colombia inför WTO för att skipa rättvisa.