Finlands ordförandeskap lägger fram budgetkompromiss

Diskussionerna om EU:s långtidsbudget fram till 2027 fortsätter på veckans toppmöte i Bryssel. Medlemsländerna, kommissionen och parlamentet har inte kunnat enas om en gemensam kompromiss. Finland försöker medla med ett nytt förslag.

SLC - Eg1E7 Yf Ws Aanrf Y
Bondeprotest urartade till tumult i Nederländerna

I den nederländska provinsen Groningen urartade bondedemonstrationerna mot regeringen på måndagen. Demonstranterna fällde gatuspärrar med sina traktorer och bröt till och med upp dörren till kommunförvaltningens byggnad.

SLC - 72604098 2581250005231595 2257191831592763392 O
EU-bönder oroar sig över ökande mobbning

Flera tusentals bönder i bland annat Tyskland, Frankrike och Nederländerna har de senaste veckorna gått ut på gatorna för att lufta sitt missnöje över bristande erkänsla i samhället. De känner sig rätt och slätt mobbade.

SLC - 20191010 Ep 093928 A Spi 241
Nästa EU-kommission torde försenas i starten

Den franska kandidaten för EU:s inre marknad Sylvie Goulard underkändes i parlamentets utfrågning. Oklarheter kring kandidaterna från Rumänien och Ungern väntas också försena kommissionens planerade tillträde den första november.

EU-domstolen striktare än väntat om stamvårdande vargjakt

Striktare än väntat och striktare än generaladvokatens förslag. Det är jord- och skogsbruksministeriets bedömning av Europeiska unionens domstols förhandsavgörande i torsdags om stamvårdande jakt på varg.

SLC - Euroseed
Europeiska konsumenter och forskare vill tillåta genredigering

Europeiska konsumenter och forskare har tagit initiativ för att EU-kommissionen ska ompröva sitt beslut att klassa genredigering som GMO. Euroseeds generalsekreterare Garlich von Essen ser genredigering som ett nödvändigt verktyg för framtidens jordbruk.

EU-förvaltningen har igen effektiverats

Den nuvarande EU-kommissionen får ett gott betyg av den europeiska revisionsrätten. Revisionsrätten har godkänt förvaltningen för det tolfte året i rad utan nämnvärda reservationer. Det gäller inte minst jordbrukspolitiken.

SLC - Kaniber Im Schlepper
Bondgård med boskap ska byggas mitt i München

Den tyska delstaten Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber planerar en bondgård med grisar och boskap mitt i Bayerns huvudstad München. Avsikten är att informera stadsborna om jordbruk och förbättra näringens rykte.

Ledarsticket: Wojciechowski gick hem och studerade

Det blev till en andra utfrågning av Polens och Ursula von der Leyens kandidat till posten som jordbrukskommissionär i EU-kommissionen, Janusz Wojciechowski. Efter en svag prestation i första utfrågningen gick det nu vägen på ett helt annat sätt, så att alla grupper i EU-parlamentet kan ställa sig bakom den kommande jordbrukskommissionären. Vi kan säga så för valet torde i praktiken vara klart, varför det inte lönar sig att klaga.

Brexitdrabbade bönder och företagare kan få krishjälp

Bönder som drabbas extra mycket av en hård brexit, alltså om Storbritannien lämnar EU utan ett gällande avtal, kan komma att få hjälp av EU. Det blev klart när kommittén för de ständiga representanterna, Coreper, nyligen sa ja till kommissionens förslag om krishjälp.

SLC - 20191003 Ep 092281 A Tro 762
EU:s långtidsbudget kan försenas ytterligare

EU:s blivande budgetkommissionär, österrikaren Johannes Hahn, har inga illusioner om en snabb lösning i grälet om EU:s nästa budgetram som ska gälla 2021-2027. Medlemsländerna och EU-institutionerna har delade meningar.

Landsbygden strejkade i Spanien

Vi stoppar allihop så att ingen kan stoppa oss! Det var stridsropet när landsbygden över hela Spanien stannade senaste fredag.