SLC - Lpx 121524
Antibiotikaförsäljningen fortsätter att minska i EU

Insatsen av antibiotika hos boskap inom jordbruket fortsätter att minska i många europeiska länder, men ännu ökar användningen i många länder. Norge, Island, Sverige och Finland använder fortfarande minst antibiotika.

Danska välfärdsgrisar försvann från marknaden

Den danska satsningen på djurvälfärd med ett, två eller tre hjärtan beroende på graden av välfärd har inte lyckats särskilt bra inom grissektorn. En del av välfärdsgrisarna har försvunnit från marknaden, rapporterar svenska Land Lantbruk.

SLC - Highres Close Up Of Laboratory Probes
EU-länder vill anpassa lagstiftningen om gensaxen

EU:s medlemsländer uppmanar den tillträdande EU-kommissionen att tillåta nya växtförädlingsmetoder som använder gensaxen. Länderna efterlyser bland annat en studie som klarlägger hur lagstiftningen kan anpassas till dagens tekniska nivå.

Ingen chans att tävla med ålderstigna verktyg

Denna vecka protesterade 23 tyska organisationer med anknytning till jordbruk, växtförädling och och livsmedel mot de stela EU-reglerna för gensaxen. De anklagar EU för att tvingas arbeta med ålderstigna metoder.

Över en miljon för tydligare etiketter i EU

Medborgarinitiativet EatOriginal, som vill att EU-kommissionen ska ta fram ett lagförslag om etiketter för mat, fick ihop mer än de nödvändiga en miljon underskrifterna. 1,1 miljoner människor skrev under för att försöka få fram en lag som garanterar att konsumenterna får veta exakt var maten kommer ifrån.

SLC - Vildsvinehegn Juli 2019
Danmark avstår från att testa döda vildsvin

Den senaste veckan har åtminstone nio döda vildsvin påträffats längs stränderna på den danska ön Ærø i det sydliga inloppet till Lilla Bält. Vildsvinen har bärgats och destruerats utan att kadavren testats med avseende på eventuell svinpest. Handlingssättet uppges bero på att de danska myndigheterna vill ta det säkra för det osäkra. Om vildsvinen skulle testas positivt på afrikansk svinpest kan sjukdomen registreras som ett danskt utbrott.

Britterna går till nyval i december

Britterna går till nyval den 12 december. Det beslöt parlamentets underhus på tisdagen. Därmed vill premiärminister Boris Johnson lösa den fastlåsta brexitsituationen.

EU förbjuder tiakloprid från och med maj 2020

En kvalificerad majoritet i EU:s ständiga kommitté för växtskydd har röstat för ett förbud av neonikotinoiden tiakloprid i hela den europeiska unionen. Förbudet träder i kraft från den 30 april 2020, då det nuvarande tillståndet utgår.

SLC - 34458358131 26E98A4Cc0 O
Valet i Argentina kan ännu spränga Mercosur

Vänsterperonisten Alberto Fernández valdes under veckoslutet till ny president i Argentina. Hans vicepresident, den förra presidenten Christina Kirchner, väcker onda aningar inom både EU och den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

EU förlänger fristen för brexit

UPPDATERAD. EU-ambassadörerna från 27 EU-länder har samtyckt till en förlängd frist för brexit fram till den 31 januari 2020.

SLC - Eu Journalister1
Västnyländska gårdar fick besök av europeiska lantbruksjournalister

I egenskap av EU:s ordförandeland fick Finland ta emot en grupp europeiska lantbruksjournalister förra veckan. Resan ledde till några av SLC:s gårdar i västra Nyland, från åkrar och kulturlandskap ända ut i skogarna.

SLC - 48793772971 9093E82614 O
Legendarisk talman avgår från parlamentet

Debatterna om brexit har varit häftiga i det brittiska underhuset. I centrum sitter parlamentets talman John Bercow, som suveränt leder den dramatiska cirkusen. I slutet av månaden lämnar han sin post.