EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027 avancerar. EU-parlamentet, rådet och kommissionen nådde på tisdagen enighet i den gemensamma trilogen. Det innebär bland annat att krispengarna för jordbruket betalas ut tidigare.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Tullen har vid sin övervakning av bekämpningsmedelsrester underkänt 37 importpartier på grund av bekämpningsmedel. Vid slutet av oktober hade redan fler importpartier underkänts än under hela det föregående året.

De kinesiska myndigheterna har stoppat importen av griskött från tre stora slakterier i Danmark. Avstängningen gäller de Danish Crown-ägda slakterierna i Sæby och Horsens samt Tican i Brørup, som tillhör den tyska koncernen Tönnies.
WTO-chefen Roberto Azevêdo avgick i slutet av augusti från sin post. Sedan dess har tjänsten som generaldirektör varit vakant. Åtta kandidater har anmält sitt intresse, varav två personer är favoriter. På sluttampen har USA blockerat valet.

Som en följd av USA-blockaden mot WTO utvecklar EU en egen mekanism för skydd mot handelstvister. Framöver kan EU reagera mot utomstående handelspartner och utfärda sanktioner. Mekanismen är en reaktion på USA:s ovilja att beakta WTO-beslut.
Europeiska kommissionen har gett ut en delegerad akt enligt LULUCF-förordningen om EU-ländernas skogliga referensnivåer 2021-2025. För Finlands del är siffrorna desamma som i kommissionens preliminära förslag från juli 2020.

Coronavirus fortsätter att sprida sig i danska minkfarmer. Fram till slutet av oktober hade smittan spridits till 175 farmer i norra och västra Jylland. Den danska producentbasen Martin Merrild har också fått smittan till sin farm.
Coronakrisen fördröjer EU-institutionernas trepartsförhandlingar om nya CAP. Enligt de senaste uppgifterna siktar man i Bryssel på en start redan den 10 november, men en gemensam lösning väntas tidigast till påsken 2021.
Under det första halvåret 2020 exporterade EU-länderna jordbruksprodukter och livsmedel till ett sammanlagt värde av 90,2 miljarder euro. Det är en ökning med 2,6 procent jämfört med det första halvåret 2019, rapporterar EU-kommissionen.

Insatsen av antibiotika hos boskap inom jordbruket fortsätter att minska i de flesta europeiska länder, men ökar fortfarande i några länder. Norge, Island, Sverige och Finland använder fortfarande minst antibiotika.
Förhandlingarna om brexit har igen återupptagits. Inför mötet med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier dementerade Boris Johnson alla misstankar om att han försöker vänta ut presidentvalet i USA innan det brittiska avgörandet faller.

EU-kommissionen, rådet och parlamentet har lagt sina CAP-förslag på bordet. Nu borde trepartsmanglingarna i EU stökas undan med fart, men den eskalerande coronakrisen kan allvarligt försena samtalen. Trilogen kan dröja långt in på nästa år.