SLC - P042743 83746
Kommissionen lägger fram EU-lag för koldioxidneutralitet

EU-kommissionen lade på onsdagen fram ett förslag till en framtida klimatlagstiftning. EU ställer upp målet att bli den första klimatneutrala världsdelen senast 2050. Det innebär att kolsänkorna ska motsvara klimatutsläppen.

SLC - 1518513972 Tine By Bo Mathisen 2
Förändrade matvanor drabbar norsk mejerijätte

Norges mejerisektor rustar sig för sämre tider. Konsumtionen av mjölk minskar brant, medan importen av mejeriprodukter ökar i takt med nya handelsavtal med EU. Mejerikoncernen Tine har redan varslat om nedläggning av tre mejerier.

Trädgårdsföretaget Helle växer i Baltikum

Trädgårdsföretaget Helle utvidgar verksamheten i Baltikum genom att förvärva 80 procent av estniska Horticom OÛ.

EU vill främja ekojordbruk och bromsa pesticider

EU-kommissionen vill framöver lägga tyngdpunkten på ekologiskt jordbruk. I gengäld ska insatsen av kemiska växtskyddsmedel och gödsel inskränkas. Djurvälfärden ska också förbättras.

SLC - P042596 125539
Wojciechowski i blåsten efter uttalande om grisbönder

Det stormar kring EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski efter hans kritik mot den intensiva grisproduktionen i flera EU-länder. Enligt kommissionären är intensiv djurproduktion inte förenlig med ett uthålligt jordbruk.

SLC - Lpx 124842
Kemikaliefritt växtskydd ska avlösa gamla preparat

Ett gemensamt europeiskt intiativ för alternativ till kemiska bekämpningsmedel har undertecknats i Paris. Målet är att rikta finansieringen av forskning till utveckling av växtskydd utan kemiska preparat. Finland representeras av Naturresursinstitutet Luke.

SLC - Lpx 108494
EU ökar exporten av mejeriprodukter

EU-exporten av mejeriprodukter ökade massivt under fjolåret, framgår det av ny statistik från kommissionen. Mest ökade exporten av smör och skummjölkspulver, medan exporten av helmjölkspulver minskade.

Kritiken mot CETA-avtalet ökar i Nederländerna

EU:s frihandelsavtal med Kanada (CETA) trädde provisoriskt i kraft redan 2017 i väntan på ratificering av parlamenten i alla medlemsländer. Motståndet mot avtalet har emellertid ökat och nu stockar processen i Nederländerna.

SLC - Albert Hejin Yasminhargreaves 1203
Holländsk bondegrupp pressar på rättvisare handel

Den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force kräver förhandlingar med handeln om en bondevänligare produktmärkning. Systemet ska upplysa kunderna om hur rättvist varje affär behandlar sina leverantörer.

SLC - 132 F2 Cec Acd9 644 A 954 D 875 Bfd3 Ecbcd
Ingen chans till kompromiss om EU:s nya långtidsbudget

Förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget fram till 2027 slutade som väntat utan resultat efter förra veckans maratonmöte. Klyftan var för stor mellan de sparsamma medlemsländerna och de östliga EU-länderna, som kräver en ymnigare budget.

Parlamentet försvarar jordbrukets EU-anslag

Budgetnedskärningar inom traditionella EU-sektorer som jordbruk och sammanhållning kan inte accepteras av EU-parlamentet. Det fastslog parlamentets talman David Sassoli med anledning av rådets debatt om långtidsbudgeten.

Informationen om matens ursprung ska bli bättre

I fortsättningen gäller kravet på att lämna konsumentinformation om ursprunget för primära livsmedelsingredienser alla EU-länder. Den EU-förordning som ska tillämpas från ingången av april 2020 förbättrar konsumenternas möjligheter att få information om matens ursprung också i Finland. Hittills har vi genom en nationell förordning kunnat förutsätta att information om ursprung ska lämnas bara för kött- och mejeriprodukter.