28468407503 F5169850D1 O
De skotska odlarna av utsädespotatis känner sig svikna av brexit. FOTO: Rural Matters/Matt Cartney
Jordbruk EU

Brexitavtalet slår hårt
mot skotska potatisodlare

De skotska odlarna av utsädespotatis hör till de största förlorarna efter avtalet om brexit mellan Storbritannien och EU. Skottland exporterar stora mängder utsädespotatis till EU, men nu är det stopp. Affären framkallar nya krav på ett skotskt utträde ur EU.

Efter en lång dragkamp enades EU och Storbritannien på julaftonen om ett handelsavtal efter brexit. Handeln med jordbruksprodukter förblir tullfri utan kvoter, fastän Storbritannien numera klassas som tredjeland.

Det så kallade handels- och samarbetsavtalet medför trots allt mer byråkrati för britterna och fler kontroller än tidigare. Papperskriget i hamnarna ökar. Exportörerna räknar med merkostnader på upp till tio procent av varornas värde.

De brittiska exportörerna måste bland annat intyga att de levererade produkterna har producerats i det egna landet. EU förutsätter dessutom intyg att ifrågavarande livsmedel uppfyller EU-standarden.

I likhet med övriga tredjeländer måste alla brittiska exportörer av livsmedel förete ett OIE-intyg som bekräftar att varorna uppfyller EU-bestämmelserna för djurhälsa. Producenter av ekologiska livsmedel måste också ansöka om motsvarande intyg.

Begränsningar med undantag

Enligt EU-kommissionen måste de brittiska förhandlarna avstå från flera av sina krav i slutet av förhandlingarna. Bland annat blev britterna tvungna att acceptera samma ursprungsregler som EU:s övriga handelspartner ute i världen.

För importen av växter och växtdelar samt köttprodukter från Storbritannien kräver EU motsvarande certifikat som gäller för andra tredjeländer. EU har inte heller beviljat skydd för geografiska ursprungsbeteckningar.

Både EU-jordbruket och de brittiska farmarna kan ändå leva med kompromissen. En avtalslös handel hade medfört svåra förluster för jordbruket. Trots brexit kan handeln med jordbruksprodukter fortsätta med tolerabla begränsningar.

Det brittiska jordbruksministeriet Defra kablade nyligen ut den goda nyheten att brexit inte genast kommer att beröra den brittiska exporten av jordbruksprodukter. EU har försäkrat att exporten av många produkter tillsvidare får fortsätta på tredjelandsbasis.

Men förteckningen har undantag. Ett av undantagen gäller brittisk utsädespotatis, som inte kommer att accepteras av EU. Enligt EU-kommissionen saknas överenskommelser som gör en anpassning möjlig.

De skotska potatisodlarna hör till världens största exportörer av chipspotatis. Odlarna är stolta över sina premiumprodukter som brukar jämföras med förstklassig lax eller whisky. Men nu hotas exporten till EU, som har pågått i flera årtionden.

Skottland hotar att gå med i EU

Nyheten om exportstoppet har förorsakat besvikelse i Skottland, som är en viktig exportör av utsädespotatis. Beskedet föranledde den skotska regeringschefen Nicola Sturgeon att igen en gång hota med autonomi och ett skotskt inträde i EU.

Den svåra frågan om Nordirland har däremot gått att lösa. Det blir ingen hård gräns med kontroller mellan Irland och Nordirland. Nordirland kvarstår som brittiskt tullområde, men alla relevanta regler för EU:s inre marknad förblir i kraft.

Eftersom handels- och samarbetsavtalet med EU förhandlades fram i ett sent skede, enades förhandlarna om att avtalet provisoriskt ska gälla fram till slutet av februari 2021. Därmed vill parterna vinna tid för den formella processen.

EU:s 27 medlemsländer har preliminärt godkänt avtalet. Processen förutsätter också ett godkännande i EU-parlamentet, varefter EU-rådet ännu formellt ska anta det slutliga handels- och samarbetsavtalet.