P035144003001 782270
EU vill skynda på målsättningarna för den kommande jord-till-bord-strategin. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-kommissionen forcerar
medlemsländernas strategimål

EU-kommissionen vill skynda på sin jord-till bord-strategi (FTF) för jordbruket. Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski offentliggjorde strax före julhelgen en förteckning med nationella målsättningar för varje medlemsland.

Strategin ska uppmuntra regeringarna att orientera sig efter de övergripande mål som presenterades under fjolåret. Fram till 2030 ska användningen av växtskyddsmedel och antibiotika sänkas med hälften medan gödselgivan minskas med en femtedel.

Parallellt borde den ekologiska arealen utvidgas till 25 procent av odlingsarealen. Nu har kommissionen offentliggjort nationella målsättningar för varje enskilt medlemsland, men åtgärderna är inte särskilt konkreta.

Kommissionen nöjer sig med att kommentera det aktuella läget i respektive land. Därav kan var och en dra indirekta slutsatser. Förteckningen ger helt enkelt en fingervisning om brister där kommissionen efterlyser förbättringar.

Finland är ett innovativt land

För Finlands del konstaterar kommissionen att jordbrukssektorn kännetecknas av modern teknik. Miljö- och djurskyddsstandarderna håller en högre nivå än genomsnittet i EU, men parallellt ser kommissionen utmaningar som inskränker lönsamheten.

Växtsäsongen är kort, kostnaderna är höga, avstånden i Finland är långa och ett litet urval jordbruksgrödor begränsar möjligheterna. Utan offentliga stöd skulle jordbruksinkomsten förbli negativ.

Den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP-stödet, de nationella stöden och landsbygdsstödet spelar en viktig roll i Finland, jämfört med EU-genomsnittet. Rapportörerna betonar samtidigt att Finland är ett innovativt land.

Samhället uppmuntrar till modernisering genom att främja och dela kunskap, innovation och digitalisering. En utbyggnad av bredband vore ändå nödvändig på landsbygden med sina långa avstånd.

Positiva aspekter är en god djurskyddspraxis och den sparsamma användningen av antibiotika inom djurhållningen. Finland har tagit viktiga initiativ på dessa områden och den gynnsamma utvecklingen väntas fortsätta.

Effektivare kolsänkor

I framtiden borde den finländska strategin främja en smart, motståndskraftig och lönsammare jordbrukssektor genom investeringar som ökar produktivitet och mervärde. Stöden borde omfördelas till uthålligare ändamål.

Mervärdet av jordbruksproduktionen kunde höjas genom att främja produktkvalitet och ekologisk kvalitetsmärkning. Uthålliga produktionsmetoder kan med fördel lyftas fram på ett synligare sätt.

Finland borde möta klimatförändringen genom att effektivera användningen av kolsänkor. Åtgärderna borde inriktas på skogar och kolrika jordar för att förbättra nuvarande kolsänkor och minska utsläppen av växthusgaser.

Ansträngningarna för att minska ammoniakutsläppen från boskapssektorn borde stärkas för att uppfylla det nationella åtagandet. Detta kan hanteras genom investeringar och utveckling av ny teknik för gödselhantering.

EU-kommissionen kommer att föra en så kallad ”strukturerad dialog” om strategiplanen med varje enskilt medlemsland. De nationella planerna ska därefter anpassas till kommissionens målsättningar.

Från och med 2023 ska strategiplanen fastställas som ett avgörande dokument för vart och ett medlemsland. Strategiplanen kommer att fungera som icke-bindande styrmedel för den nationella anpassningen av de reformerade CAP-reglerna.