SLC - Lpx 167916
Dragkamp om växtskyddet splittrar EU-kommissionen

Inom EU-kommissionen råder oenighet om reglerna för jordbrukets framtida växtskydd. Generaldirektoratet för hälsa kräver en halvering av mängden verksamma substanser fram till 2030, medan andra kommissionsinstanser bromsar.

SLC - 49164310326 Ee2Fe6F298 O
Tyska bönder i kläm mellan energibolag och klimataktivister

Tyska klimataktivister gick nyligen in på fabriksområdet kring det indirekt Fortum-ägda kolkraftverket Datteln 4 för att protestera mot anläggningen. På kuppen lyckades aktivisterna trampa ned en närbelägen åker. Det var inte första gången.

Första ASF-fallet i norra Grekland

Grekland har rapporterat sitt första fall av afrikansk svinpest. Den smittade grisen påträffades i en liten avelsgård i Serres. Regionen befinner sig i norra Grekland nära gränsen till Bulgarien och norra Makedonien, uppger Reuters.

SLC - Agco Mf Factories Beauvais1 Beauvais 1018 56000
AGCO bygger ny MF-fabrik i Frankrike

Den globala maskintillverkaren AGCO utvidgar sin tillverkning av Massey Ferguson-traktorer i franska Beauvais. En nybyggd fabriksanläggning gör det möjligt att höja kapaciteten till 18.000 traktorer per år.

Insändaren: Felaktiga påståenden om Spotlights program

I insändaren kommenterar Heidi Grandell-Sonck som är producent vid Yle Spotlight, Micke Godtfredsens ledarstick "Påhopp på våra husdjursbönder".

SLC - Sival 1
Vertikal odling är framtiden

Den holländska professorn Leo Marcelis vid Wageningen-universitetet i Holland anser att vertikal odling kommer att revolutionera växtproduktionen i världen. Enligt honom är fördelarna med vertikal odling många: Man kan odla i princip var som helst på en liten areal och producera hög kvalitet nära konsumenten, med minimal vattenanvändning, korta transportsträckor och minskat matsvinn.

SLC - Sival 3
Rekordantal besökare på årets SIVAL

Den ledande franska specialväxtodlingsmässan SIVAL, som ordnades för 34:e gången i mitten av januari, besöktes i år av 26.000 besökare, det vill säga 2.000 fler än 2019. – Paviljongens areal har utökats med 4.000 kvadratmeter och vårt mål är att växa ännu mer i framtiden, förklarar ordförande Bruno Dupont.

Ledaren: Färdplan för klimatneutralt Finland

Regeringen och regeringspartierna enades i början av den här veckan om en färdplan för ett klimatneutralt Finland senast 2035 jämte bilagan Färdplan för hållbar beskattning. Regeringen har en massa ambitioner i och för sig i en förnuftig och rätt riktning. De berör också jord- och skogsbruket. Även om det vid en första anblick inte är riktigt lätt att få grepp om vad som hänger ihop med vad så klarnar det så småningom att regeringen har försökt balansera utvecklingen så att de önskade åtgärderna verkställs stegvis och på ett kontrollerat sätt.

Ledarsticket: Påhopp på våra husdjursbönder

Det håller på att bli en nästan kronisk förhoppning att jordbruket ska få vara i fred i den offentliga debatten någon dag så man skulle få ägna sig åt en konstruktiv diskussion om hur näringen kan utvecklas. Så blev inte fallet den här veckan. I programmet Spotlight utsattes vår djurproduktion för ett grovt vinklat program med en propagandistisk agenda.

SLC - P042269 707234
EU stryker undantagstillstånd för växtskyddsmedel

EU-kommissionen vill förhindra undantagstillstånd för förbjudna neonikotinoider, som ännu används i flera medlemsländer. Rumänien och Litauen beviljas inte ens i nödfall nya tillstånd för neonikotinoider, fastställer kommissionen och aviserar en skärpt linje.

SLC - 993304C1D6Afea9E
Tysklands förbundskansler hutar åt handeln och livsmedelsindustrin

Tysklands förbundskansler Angela Merkel betraktar handelskedjornas ojusta affärsmetoder mot producenterna som ett allvarligt problem. Hon kallade på måndagen in parterna till diskussioner och krävde handeln på löften om förbättringar.

Den gröna given kan åsidosätta CAP

Den gröna given ska bli EU:s främsta prioritet, lovar den nya kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men klimatskyddet får inte köra över jordbrukspolitiken, varnar den tyska EU-politikern Norbert Lins.