Jordbruk EU

Webbsidan kraschade
och pengarna tog slut

Det tyska stödprogrammet till jordbruket förorsakade en veritabel rusch av ansökningar. Först kraschade webbsidan. Därefter strömmade så många registreringar in för stöd till maskiner och redskap att sidan måste stängas på nytt efter ett par timmar.

Det tyska jordbruksministeriet gick på måndagsmorgonen ut med information om ansökningsprocessen för det nya miljardstödet till landets bönder. Enligt planerna skulle webbsidan för stödregistreringar därefter öppnas klockan tolv.

Det gick snett genast från början. Den stora mängden av ansökningar översvämmade ifrågavarande webbsida, som tillhör jordbrukets pensionsbank. Sidan stormades med en sådan frenesi att den kraschade direkt.

Det dröjde ända fram till klockan 18 innan webbsidan på nytt kunde upprättas på nätet. Kalabaliken frustrerade många potentiella stödmottagare, som inte hann registrera sig som sökande. Registreringen stoppades redan efter ett par timmar.

Mest efterfrågade var stöden för investeringar i maskiner och redskap. Enligt banken är den reserverade stödkvoten på 72,5 miljoner euro redan full. De som blev utanför måste försöka på nytt då nästa registreringsrunda startar den första juli.

Startsvårigheterna har frustrerat bönderna eftersom stöden fördelas enligt den så kallade vinthundsprincipen. Den som först ansöker om pengar, får sitt stöd först. Resten förblir tomhänta.

Producenter som lyckades registrera sig, har nu två månader på sig att lämna in sina kompletta ansökningar. Enligt ministeriet finns ännu utrymme i den första rundan för sökande som behöver pengar för andra ändamål än maskiner och redskap.

Läs också: Statlig ”bondemiljard” ska främja miljöinvesteringar på tyska gårdar