Hkscankina
EU har beviljat föreningen Ruokatieto med medlemsföretag nästan tre miljoner euro för att främja export av svin- och fjäderfäkött till Kina. FOTO: HKScan
Jordbruk EU Globalt Marknad

HKScan och Atria
med i EU-finansierat
exportprojekt till Kina

HKScan och Atria kommer att delta i ett EU-finansierat exportprojekt som ska göra finländska och europeiska köttprodukter mera kända i Kina, meddelar Ruokatieto Yhdistys ry. Ruokatieto där HKScan och Atria är medlemsföretag har beviljats närmare tre miljoner euro för att genomföra en informationskampanj på den kinesiska marknaden om svin- och fjäderfäkött.

Syftet med kampanjen ”European Pork and Poultry - Quality Meat, Happy People” är att öka de kinesiska konsumenternas medvetenhet om europeiska svin- och fjäderfäprodukter och det säkra kött som produceras i Finland. Kampanjen ska också nå den kinesiska detaljhandeln, storkök och intressenter inom livsmedelskedjan.

– Vi har också tidigare ansökt om medel av EU i liknande syfte, men utan resultat, berättar MTK:s exportchef Thimjos Ninjos.

Mycket arbete lades därför ner på ansökningsprocessen.

– I efterhand kan påpekas att vi lyckades tack vare företagens och hela teamets starka vilja att visa att det här är möjligt även för oss finländare. Det krävdes också ett starkt engagemang av de inblandade, extern konsultering och god projektledning.

Ninjos hoppas att andra företag nu ska motiveras av det lyckade resultatet.

– Kina är en av de mest lovande och attraktiva marknaderna för en växande jordbruksexport från EU, säger Ruokatietos verksamhetsledare Anni-Mari Syväniemi. Finland har redan gjort ett bra exportfrämjande arbete i Kina och vår kampanj kommer att fortsätta detta jobb.