SLC - Fli Riems 2014 1850 2 1200
Forskare undersöker risken för coronasmitta via boskap

På den tyska ön Riems i södra Östersjön inleddes nyligen ett forskningsprojekt som testar möjliga smittovägar för coronavirus via boskap. Forskarna hoppas på resultat som kan bidra till utvecklingen av mediciner och vaccin, uppger den tyska nyhetstjänsten ntv.

SLC - 21Fdbf1B84A54A44
Arbetslösa kockar ska skörda tysk sparris

De tyska sparrisodlarna är beroende av utländsk arbetskraft för den korta och intensiva skörden. I år får inga utlänningar komma till Tyskland på grund av coronakrisen. I stället kunde arbetslösa kockar och kypare rycka in, föreslår jordbruksminister Julia Klöckner.

SLC - 20200310 Ep 101732 A Mcu 169
Corona kan försena CAP och EU-budgeten

Coronakrisen har drabbat Europa på allvar. EU-institutionerna arbetar på sparlåga. Flera viktiga möten har inhiberats. Det väntas fördröja den fortsatta behandlingen av både CAP-reformen och EU:s långtidsbudget.

Danmark ifrågasätter Luxemburgs glyfosatstopp

Storhertigdömet Luxemburg vill som första EU-land införa ett generellt förbud mot försäljning av växtskyddsmedel som baserar sig på glyfosat. Men förbudet är av allt att döma lagstridigt, anser det danska miljö- och matministeriet.

SLC - P041801 643526
EU-parlamentet risade ländernas budgetbråk

EU behöver mer än någonsin en robust långtidsbudget för att lösa alla problem. Men medlemsländerna är splittrade och kommissionen hjälplös. Det senaste toppmötet om budgeten blev en besvikelse, fastställde EU-parlamentet på tisdagen.

Innovationspris för kvinnliga jordbrukare utlyst

Copa Cogeca letar efter innovativa kvinnliga jordbrukare som genom sina arbetssätt tacklar klimatförändringen och jobbar för en levande landsbygd. Huvudpriset i tävlingen är 10.000 euro, och ett hedersomnämnande på 5.000 euro delas också ut.

Coronavirus kan inte överföras via livsmedel

För närvarande tyder ingenting på att coronavirus skulle smitta via livsmedel. Det skriver den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa i ett pressmeddelande. Den Parma-baserade myndighetens verksamhet har försvårats av de skärpta restriktionerna i Italien.

Tyska bönder protesterar vidare

Den tyska bondeorganisationen Land schafft Verbindung har fortsatt att organisera traktorprotester. Demonstrationerna riktade sig mot regeringens gödselförordning, de skärpta reglerna för insektsskydd och livsmedelshandeln.

SLC - 49587546816 D8Ed80B869 O
Brittiska producenter möter stora förändringar efter CAP

Brexit medför stora omställningar för de brittiska producenterna. Det klargjorde landets jordbruksminister George Eustice vid producentorganisationen NFU:s årskongress nyligen. Regeringen lovar en jordbrukspolitik med komplett nya förtecken.

SLC - Img 20200227 Wa0019
Italiens lantbruk hårt drabbat av corona-virusets framfart

Situationen blir alltmer dramatisk för Italiens lantbrukare. Värst drabbade är de från de områden i norra delen av landet med flest corona-fall, men hela landets jordbruk känner av en rejäl nedgång. Nu har EU bestämt att bidragen till de italienska lantbrukarna får användas året ut.

SLC - To Brfv Tomato Symptoms01
Farlig tomatsjukdom bröt ut i en fransk odling

Stora delar av Frankrikes tomatproduktion riskerar att slås ut av det farliga tomatviruset Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Viruset påträffades nyligen i en tomatodling i Bretagne. Plantorna har förstörts och odlingen är försatt i karantän.

SLC - Lpx156677
Tukes hittade brister i marknadsföring av växtskyddmedel på internet

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i sin marknadsövervakning av kemikalier hittat flera brister i hur växtskyddsmedel marknadsförs på internet. Av de 44 webbsidor som granskades var det endast 2 som uppfyllde alla krav.