Jordbruk EU

Sverige ska administrera
EU-centrum för djurvälfärd

EU-kommissionen initierar ett nytt europeiskt referenscenter för djurvälfärd med inriktning på idisslare och hästdjur. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att administrera verksamheten i form av ett konsortium av forskningsinstitutioner.

Syftet är bland annat att förbättra tillämpningen av EU:s djurskyddslagstiftning och stöda medlemsländernas officiella kontroller inom djurskyddsområdet, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Vid SLU kommer det nationella centrumet för djurvälfärd (SCAW) att samordna konsortiets arbete. Utöver Sverige ingår även Italien, Frankrike, Österrike, Irland och Grekland i konsortiet.

Enligt SLU besitter konsortiet en gedigen erfarenhet av forskning inom djurskydd och djurvälfärd inom de djurslag och ämnesområden som centret ska driva. Referenscentret ska bidra till ökad kunskap om djurvälfärd och sprida god praxis.

Sverige arbetar på flera sätt för att stärka djurskyddet inom EU och har gedigen kunskap på området. Det är glädjande att vi kan bidra med den starka djurskyddskompetensen i Sverige, säger Håkan Henrikson som är chefsveterinär (CVO) på Jordbruksverket.

SLU har lång erfarenhet av forskning inom djurvälfärd och djurskydd och expertis inom de olika ämnesområden. Sverige samarbetar sedan tidigare med de övriga europeiska institutioner på området, konstaterar Henrikson.

Detta möjliggör synergieffekter i arbetet med att stärka djurskyddet i Europa. Ett referenscenter för djurvälfärd för idisslare och hästdjur uppges passa väl in i SLU:s övriga verksamhet.