Dc Horsens 059
Värdet av den danska grisexporten av gris till Kina har ökat explosionsartat den senaste två åren. I princip har värdet tredubblats. FOTO: Danish Crown/Red Star Photography
Jordbruk EU Globalt Marknad

Danmark slår EU-rekord
för export av gris till Kina

Den danska grissektorn exporterade under fjolåret mer griskött till Kina än till alla andra medlemsländer tillsammans. Samtidigt har värdet av exporten stigit kraftigt mot bakgrunden av den svåra grisbristen i landet.

Enligt det danska jordbrukets samarbetsorganisation Landbrug&Fødevarer har landets export av griskött ökat kraftigt de två senaste åren. Bristen på griskött är skriande i Kina efter svinpestepidemin.

Kina steg under året till en förstaplats för Danmarks export av gris. Sammanlagt kunde de danska leverantörerna bokföra intäkter till ett värde av 1,25 miljarder euro. Det är mer än Danmark tjänade på grisexporten till grannlandet Tyskland.

Värdet av den danska grisexporten av gris till Kina har ökat explosionsartat den senaste två åren. I princip har värdet tredubblats. Enbart under fjolåret ökade också den danska exportmängden med nästan 41 procent, till 532.000 ton.

Brist på smågrisar i Kina?

Bland tyska grisproducenter har det länge ryktats om en katastrofal brist på smågrisar i Kina. Enligt uppgifter i webbtidningen Agrarheute skulle kineserna vara beredda att betala upp till 250 euro för smågrisar på omkring 20 kg.

Marknadsanalytiker Karsten Flemin vid L&F vill emellertid inte ta ställning till den danska exportens varaktighet. Det har kommit in rapporter om att Kina i snabba tag försöker bygga upp ett eget grisbestånd som normaliserar läget.

Samtidigt hopar sig rapporter som hävdar att Kina kan vara på väg att drabbas av en ny svinpestvåg. Detta kan förstås leda till en ny svacka inom den kinesiska grisproduktionen, säger Flemin till nyhetsbrevet Finans.

De danska leveranserna av griskött till grannlandet Tyskland minskade under året med omkring sju procent, till 422.270 ton. Intäkterna av kött och levande grisar minskade med 4,7 procent till 908 miljoner euro.

Exporten ökade till Polen, som importerade 276.270 ton griskött från Danmark. Ökningen var omkring fyra procent, jämfört med föregående år. När det gäller exporten till tredjeländer var Storbritannien den viktigaste kunden efter Kina.

Britterna har köpt danskt kött

Trots ovissheten om brexit minskade Danmarks grisexport till Storbritannien mindre än väntat. I jämförelse med 2019 minskade den danska exporten med 5,5 procent under 2020, till sammanlagt 177.000 ton griskött.

Danskarna förlorade emellertid exportmarknad i flera andra länder. Exporten till både Japan och Australien avtog märkbart. I gengäld ökade den danska exporten till USA, Sydkorea och Filippinerna.

Allt som allt ökade den danska exporten av griskött till tredjeländer under 2020 med 15 procent, till 962.520 ton. Trots förluster på hemmamarknaderna i EU kunde de danska producenterna bokföra en exportökning med tre procent, till 1,92 miljoner ton griskött.