20210330 Pht01128 Original
Ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott Norbert Lins har redan utbytt idéer per videosamtal med sin USA-kollega David Scott, som för ordet i representanthusets jordbruksutskott. FOTO: EU-parlamentet
Jordbruk EU Globalt

Agrarpolitiker öppnar
EU-kanalerna till USA

De politiska kanalerna mellan EU och USA börjar småningom öppnas efter alla motgångar under Trump-eran. Dessutom har coronaläget dämpat relationerna. Det är kanske ännu för tidigt att tala om töväder, men telefondiplomatin ser ut att fungera igen.

De transatlantiska förbindelserna har legat nere i långa tider. Politiker på alla nivåer försöker därför utnyttja det fyra månader långa vapenstilleståndet i dispyten om Airbus-tullarna med förhoppningen att återupprätta de brustna kontakterna.

Början gjordes i mars, då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och den nya USA-presidenten Joe Biden kom överens om ett fyra månader långt moratorium för vedergällningstullarna i tvisten kring subventionerna till Boeing och Airbus.

Några dagar senare tog EU:s agrarkommissionär Janusz Wojchiechowski och USA:s nya jordbruksminister Tom Vilsack upp den gemensamma tråden. De försäkrade varandra om betydelsen att trygga en global matsäkerhet och ett klimatvänligare jordbruk.

EU hoppas på goda relationer

Utsikterna är goda för ett konstruktivt samarbete och en signal för ett bättre klimat i handeln mellan EU och USA, kommenterade Wojchiechowski efteråt. Enligt Vilsack är det dags att söka positiva lösningar för de utmaningar som jordbruket står inför.

Under påsken fortsatte telefondiplomatin då ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott Norbert Lins kontaktade den amerikanska kongressmannen David Scott, som är ordförande för senatens jordbrukskommitté.

Videosamtalet gav ett vettigt och givande utbyte av idéer, uppger Lins. Han betecknar mötet som ett viktigt första steg för att stärka de transatlantiska förbindelserna inom jordbrukspolitiken. Samtalet fokuserade också på global matförsörjning och klimatfrågor.

Den tyska EPP-politikern betecknar diskussionen som mycket produktiv. De transatlantiska diskussionerna om jordbrukspolitik har därmed tagit ett betydande steg framåt.

Enligt Lins planerar EU-parlamentet och representanthuset en gemensam diskussion om jordbruksfrågor. Målet är att bygga upp ett långfristigt förtroende över Atlanten i syfte att fördjupa samarbetet.

Tysk minister vill flyga till USA

Enligt EU-parlamentet siktar man senare på ett meningsutbyte mellan EU-parlamentet och USA-kongressen för att bygga upp ett varaktigt förtroende och samarbete. Tom Vilsack kommer senare också att utbyta åsikter på ort och ställe i jordbruksutskottet.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner har redan fört ett videosamtal med Vilsack kring möjligheterna till samverkan inom jordbruk, klimat och miljöfrågor. Ett samarbete inom precisionsjordbruk vore också spännande, säger Klöckner.

Klöckner hoppas på en dialog kring möjligheterna att utveckla ett hållbart jordbruk på global bas. Den tyska jordbruksministern hoppas på en snar resa till Washington för personliga samtal, förutsatt att coronaläget lättar i EU och USA.