Jordbruk EU

Inget CAP-genombrott
trots extra ”supertrilog”

Det portugisiska EU-ordförandeskapet har arrangerat en så kallad ”supertrilog” för att bryta dödläget i de segslitna trepartsförhandingarna om CAP-reformen. Resultatet var emellertid rätt magert.

Det kärva förhandlingsklimatet i den så kallade trilogen mellan kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna i rådet har bidragit till frustration. Medlemsländerna kräver lokal flexibilitet, medan parlamentet efterlyser mer enhetlighet.

EU-ordförandelandet Portugal arrangerade en så kallad supertrilog i ett försök att rensa luften och nå framsteg. Konkreta framsteg lyste i praktiken ändå med sin frånvaro.

Andan var god, betonade förhandlingsledaren, Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes efter det åtta timmar långa mötet. Vid träffen behandlades svåra öppna frågor, bland annat den nya leveransmodellen.

Enligt Do Céu Antunes bidrog supertrilogen åtminstone till att öka den ömsesidiga förståelse för olika synpunkter. Ordföranden för parlamentets jordbruksutskott, tysken Norbert Lins, anklagar ändå medlemsländerna för bristande kompromissvilja.

Under supertrilogen lyckades parterna närma sig varandras positioner i mindre kontroversiella punkter, exempelvis stöden till unga jordbrukare. I tunga frågor som den nya leveransmodellen förblir föret trögt också framöver.

Efter mötet beklagade Norbert Lins medlemsländernas bristande beredskap till kompromisser. Medlemsländerna i rådet måste visa mer god vilja i fortsättningen, tillade Lins i en förklaring från parlamentet.

De viktigaste och tyngsta frågorna är fortfarande öppna. Både ordföranden Maria do Céu Antunes och Norbert Lins medger att supertrilogen inte medförde någon universallösning. Mötet har emellertid breddat vägen för fortsatta förhandlingar.

I fortsättningen måste parterna bland annat kompromissa om ekosystemen. Parlamentet förutsätter en 30-procentig andel medan medlemsländerna går med på högst 20 procent. I slutändan torde kompromissen som vanligt hamna någonstans mittemellan.

De rutinmässiga trepartsförhandlingarna fortsätter igen efter påskhelgen i form av vanliga, rutinmässiga möten. I de tunga EU-länderna räknar ingen med genombrott före tidigast medlet av maj.