Lpx 150616
Flera europeiska mejerikoncerner höjer sina producentpriser. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

Mjölknoteringarna
fortsätter uppåt i EU

Producentpriset på mjölk fortsätter att stiga i EU-länderna. I februari betalade de ledande EU-mejerierna i medeltal 33,98 cent per kg råmjölk till producenterna. Det är en höjning med i medeltal 0,21 cent per kg sedan januari.

Statistiken levereras av producentorganisationen LTO Nederland i den senaste jämförelsen över mjölkprisets utveckling hos sexton stora mejerikoncerner i EU. Mer än hälften av mejerierna planerar nya prishöjningar.

Under fjolåret sjönk betalningarna till producenterna fram till maj månad, varefter likviderna började stiga. Trenden fortsatte i början av 2021 med ytterligare höjningar. De aktuella prisjusteringarna i februari var i många fall de nionde i ordningen.

Mer än hälften av de stora mejerierna aviserar stigande betalningar. Experterna hos LTO Nederland betraktar läget som positivt ur producenternas synvinkel. Noteringarna på världsmarknaden och utbudet av mjölk tyder åtminstone inte på akuta prissänkningar.

Prishöjningar i mars och april

Situationen avspeglar sig i mejerikoncernernas omedelbara planer. Den skandinaviska mejerkoncernen Arla höjde sitt mjölkpris i mars med 0,5 cent per kg. I april aviseras en fortsatt höjning med 1,5 cent.

FrieslandCampina i Nederländerna höjde sin utbetalning med 0,2 cent i mars och en ytterligare höjning med 0,5 cent är på väg i april. Belgiska Microbel höjde priset till producenterna med hela 2,10 cent per kg.

Tyska DMK vill höja sitt mjölkpris till leverantören med 0,5 procent i mars och ett plus med 1 cent senare. De högsta priserna i översikten utbetalas av italienska Granarolo (39,32 cent), Valio (36,08 cent) och irländska Dairygold (36,00 cent per kg).

De lägsta priserna i LTO-översikten betalas av belgiska Milcobel (30,62 cent per kg), tyska DMK (31,32 cent), spanska Capsa Food (31,83 cent), tyska Müller (32,86 och tyska Hochwald Milch (32,90 cent).

I EU hade mjölkleveranserna i januari sjunkit omkring 0,9 procent under motsvarande fjolårsnivå. Mest minskade leveranserna i Tyskland, Frankrike och Nederländerna. I Irland och Polen noterades en svag ökning.

Ute i världen ökar produktionen

I andra stora mjölkexporterande länder noterades förhållandevis starka ökningar i mjölkmängden. I sydamerikanska Argentina och Uruguay ökade mjölkmängden i januari med 6 procent i vardera landet.

I USA ökade mjölkleveranserna i januari med 2,4 procent, jämfört med motsvarande månad förra året men i februari minskade utbudet något. I Nya Zeeland steg leveranserna med 0,8 procent.

I Australien har mjölkproduktionen återhämtat sig tydligt med ett plus på fyra procent i januari, efter en stagnation under det fjärde kvartalet 2020. Produktionen i de viktigaste exportländerna steg i januari med i medeltal 0,8 procent, noterar LTO.