Jordbruk EU Globalt

Bryssel överväger nya
förpliktelser för Mercosur

EU-kommissionen försöker ännu rädda de omstridda planerna på en jättelik frihandelszon med sydamerikanska Mercosur. Kommissionen vill övertyga de sydamerikanska partnerländerna att göra nya eftergifter på miljöområdet.

Innan ratificeringen av det planerade avtalet startar på allvar, måste medlemsländerna vara säkra på att EU:s handelspartner i Sydamerika fullföljer sina förpliktelser, säger EU:s handelskommissionär Valdis Dombrowskis till den tyska nyhetsbyrån dpa.

Det handlar om förpliktelser att följa en hållbar utveckling och en fullständig acceptans av klimatavtalet från Paris. Kommissionen arbetar med flera nya initiativ för att göra avtalet med Mercosur mer lockande för sina medlemsländer.

Kommissionen överväger att lägga fram diverse tilläggsavtal på förhandlingsbordet. EU kan därutöver förbjuda importen av produkter från skövlade områden och ytterligare skärpa sin timmerförordning.

Dombrowskis betonar att kommissionen fortfarande betraktar handelsavtalet med Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay som ett strategiskt mål. Mercosuravtalet stärker i själva verket EU:s påtryckningsmöjligheter.

Mercosuravtalet är en viktig chans att på ort och ställe utveckla viktiga affärsförbindelser och samtidigt introducera våra egna värden. Därmed kan EU arbeta för mer klimatskydd och uthållighet, framhåller Dombrowskis.

Ett problem är att Mercosur inte längre är samma gemenskap, sedan länderna grundade en tullunion för 30 år sedan. Ursprungligen skulle länderna bilda en sydamerikansk marknad som ett slags liten motsvarighet till EU.

Mercosur utvecklades i början i en positiv riktning, särskilt längs den sydamerikanska östkusten. Under 1990-talet uppstod en florerande, gemensam handel och företagen investerade mycket pengar i regionen.

EU:s chanser rinner snart ut

Trots all framgång har Mercosur visat sig vara en svår konstruktion. Gruppen består av vitt skilda länder som har stora svårigheter att samarbeta. I dag brukar man säga att Mercosur består av en elefant, en mus och två myror.

Av denna orsak har Mercosur aldrig blivit en gemenskap enligt europeisk förebild. Brasilien och Argentina vägrar att avstå nationell suveränitet till institutioner med gemensamma regler inom Mercosur.

I dag är Mercosur inte mer än en lös tullunion utan gemensamma politiska och ekonomiska målsättningar. Länderna saknar en gemensam ekonomisk politik och har inte ens lyckats avtala om dubbelbeskattning.

Sedan den ekonomiska krisen för tio år sedan driver de fyra partnerländerna sina egna nationella intressen med subventioner och egen finanspolitik. Argentina skyddar ihärdigt sin marknad och industri, medan Brasilien går sin egen väg.

I Brasilien regerar högerpopulisten Jair Bolsonaro, som avvisar alla argument om förnuft. Den argentinska presidenten Alberto Fernández vill inte ens veta av Mercosur. EU:s intentioner med Mercosur kommer knappast att förverkligas i en handvändning.

Läs också: EU publicerar analys om följderna av Mercosur