Milcobel Melkophaalwagen Op De Hoeve 2
Mjölkproducenterna hos Belgiens största mejerikooperativ har röstat med fötterna, men arbetsgivaren släpper inte greppet. FOTO: Milcobel
Jordbruk EU

Belgisk mejerikoncern
blockerar sina producenter

Flera hundra flamländska mjölkproducenter försöker lämna den belgiska mejerikoncernen Milcobel, men ingen får sluta. Koncernen har tillsvidare blockerat rätten till uppsägningar. I praktiken kan producenterna tvingas producera mjölk för Milcobel fram till nästa vår.

Enligt den belgiska webbsidan vilt.be har 373 flamländska mjölkproducenter sagt upp sig från andelslaget under årets första kvartal fram till den 31 mars. Om producenterna vandrar till konkurrenterna kan Milcobel förlora omkring 250 miljoner kg mjölk per år.

Koncernledningen för Milcobel har stoppat uppsägningarna, då kooperativet befarar att vågen kan fortsätta. Detta hotar koncernens produktion och de lojala medlemmarna. Koncernen har helt enkelt inte råd att förlora fler producenter.

Bundna av sina kontrakt

Enligt Milcobel har styrelsen rätt att avvisa alla uppsägningar fram till den första juli, om uppsägningarna riskerar att stoppa verksamheten. Eftersom det handlar om massiva mjölkmängder har styrelsen ställt sig på bromsen.

Först därefter har producenterna i princip rätt att lämna koncernen med tre månaders varsel. Kruxet är att uppsägningar efter halvårsskiftet blir giltiga först i början av januari påföljande år.

I praktiken är medlemmarna och producenterna bundna av sina kontrakt ända till ingången av april påföljande år. Tidigare än så är det inte möjligt att lämna koncernen. Detta har styrelsen meddelat alla 2.470 medlemmar per rekommenderat brev.

Milcobel ligger för närvarande lägst ned på LTO Nederlands förteckning över de stora mejerikoncernernas avräkningspriser. Koncernen har nu lovat att höja mjölkpriset till medlemmarna.

Kooperativet hoppas att medlemmarnas förtroende ännu kan återupprättas. Det är fortfarande långt till april 2022, påpekar koncernchefen Eddy Leloup. Men bonderörelsen är inte lika övertygad.

Brustet förtroende

Det är tydligt att förtroendebristen mellan vissa producenter och kooperativet har långa traditioner, säger Hendrik Vandamme som är ordförande för producentorganisationen Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Vandamme ser trots allt positivt på chanserna. Milcobel har lovat att skapa mervärde och förbättra balansen mellan utbud och efterfrågan. Det kan blidka bönderna, som å andra sidan redan har börjat intressera sig för alternativa mejerier.

I så fall är det givetvis surt om uppsägningarna blockeras på grund av en enkel paragraf. Koncernens ensidiga beslut ökade inte precis förtroendet, säger Vandamme. Milcobels konkurrenter uppger att de gärna väntar ett år på sina nya leverantörer.