EU beviljade kreditpaket med kompletterande stöd

Copa-Cogeca kräver stöd för agrarmarknader

EU måste brådskande införa tunga åtgärder för att stabilisera marknaderna för bland annat mjölk, nötkött och fårkött. Det kräver bondeorganisationen Copa-Cogeca i ett brev till kommissionen.

SLC - Eu Fraktw
EU-exporten av mat slog rekord under 2019

Mitt i coronakrisen levererar EU-kommissionen en god nyhet. Fjolåret blev ett rekordår för EU:s export av livsmedel, som värdemässigt steg med tio procent under året. Handelsöverskottet ökade med totalt 10,9 miljarder euro.

SLC - Eu Handelsrasw
WTO befarar dramatiskt ras inom världshandeln

Världshandeln backar dramatiskt. Den internationella världshandelsorganisationen WTO befarar ett akut ras för den globala handeln som en följd av coronakrisen. Trots detta hoppas WTO på en stark uppgång nästa år.

Livsmedelsombudsman Olli Wikberg: ”Rekommendationen har inte gett de effekter man eftersträvat”

I december gav Nämnden för handelssed i livsmedelskedjan, branschens självreglerande organ, en rekommendation om skydd för den svaga avtalsparten. På ett mer detaljerat plan önskar nämnden att man redan innan den nationella implementeringen av EU:s UTP-direktiv (Unfair Trading Practices), följer det som stipuleras om att handeln inte kan dra tillbaka en förhandsbeställning på färska jordbruksprodukter om det är färre än 30 dagar till leveranstidpunkten.

CEJA välkomnar kommissionens krisåtgärder

​Takorganisationen för unga lantbrukare i Europa (CEJA) välkomnar möjligheterna som EU-kommissionen nu erbjuder medlemsländerna för att trygga jordbrukarnas kassaflöde under coronakrisen.

Utdelningen av frukt i skolan fortsätter fram till utgången av juli

​EU-systemet med stöd för utdelning av frukt och grönsaker i skolan fortsätter från slutet av april fram till utgången av juli. Regeringen beslutade om förlängd tid på onsdag.

Tyska jordbrukare raggar hjälp på nätet

Sparrisodlarna i Tyskland och Frankrike är förtvivlade. De rådande karantänbestämmelserna håller erfarna, utländska jordbruksarbetare på avstånd. Nu hoppas odlarna på frivilliga amatörer som anmäler sig på nätet.

Östeuropa kritiserar kommissionens gröna giv

EU-kommissionen vill driva igenom sin gröna giv för klimatet trots coronakrisen. Samtidigt växer motståndet i flera östeuropeiska länder. Tjeckien och Polen anser att EU inte har råd med nya klimatåtgärder i det rådande läget.

EU uppmanas senarelägga strategin från jord till bord

EU-parlamentets konservativa EPP-grupp uppmanar kommissionen att senarelägga lanseringen av den tilltänkta ”Från jord till bord”-strategin. Tidpunkten är olämplig med tanke på den pågående coronakrisen.

SLC - P041563 30324
EU reviderar långtidsbudgeten

Coronavirusets utbredning sprider allt större ringar i Europa. Nu ska EU-kommissionen förbereda ett nytt förslag till långtidsbudget för åren 2021-2027.

EU kräver resefrihet för säsongarbetare

Personer som arbetar inom livsmedelsproduktionen ska obehindrat få resa över gränserna för att sköta sitt jobb. Det fastställer EU-kommissionen i en ny riktlinje för yrkesgrupper som är nödvändiga för bekämpningen av coronaviruset.