Spruttest
På basis av force majeure kan du låta testa sprutan senare, men kom ihåg att göra anmälan om force majeure till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk Tema

Coronaviruset kan medge
åberopande av force majeure
gällande stöd eller uppfyllandet
av tvärvillkoren

Som odlare kan du i det rådande coronaepidemiläget åberopa force majeure till exempel i nedanstående fall.

- Det ordnas inga kurser som krävs för din ekoförbindelse: På basis av force majeure kan du flytta fram avläggandet av ekokursen till en senare tidpunkt. Det betalas dock ingen ersättning för förbindelsen förrän du har avlagt den utbildning som krävs för förbindelsen.

- Det ordnas inga utbildningar för växtskyddsexamen eller testningar av växtskyddssprutor: På basis av force majeure kan du avlägga utbildningen och låta testa sprutan senare. Lägg ändå märke till att du kan avlägga examen också på nätet. Avlägg examen genast när det igen ordnas examenstillfällen. Om du anlitar en entreprenör för att sköta växtskyddsbesprutningarna, och entreprenörens växtskyddsspruta inte är testad eller entreprenören inte har avlagt växtskyddsexamen på grund av coronaviruset, ska du komma ihåg att göra anmälan om force majeure till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.

- De villkor i samband med stöd för växthusproduktion som stipulerar att odlingen ska börja 15.5.2020 kan inte följas på grund av problem med tillgången på utländsk arbetskraft: Om du inte kan inleda den stödberättigande odlingen 15.5.2020 på grund av problem med tillgången på utländska arbetstagare, ska du göra anmälan om force majeure. Börja med växthusodlingen genast när det är möjligt.

- Ett projekt med en icke produktiv investering går inte att genomföra inom den föreskrivna tilläggstiden, därför att coronapandemin förhindrar anlitandet av en entreprenör: Om du har beviljats tilläggstid för att genomföra en icke produktiv investering, och du anlitar en entreprenör som på grund av coronapandemin inte kan utföra de åtgärder som krävs för att den icke produktiva investeringen ska bli genomförd inom den beviljade tilläggstiden, kan du åberopa force majeure. Gör anmälan om force majeure till NTM-centralen.

- Notera: Om du eller din gård råkar ut för force majeure eller en exceptionell omständighet ska du inom 15 arbetsdagar göra en anmälan om saken till den behöriga myndigheten, dvs. landsbygdsnäringsmyndigheten för din kommun eller NTM-centralen. Bara genom att anmäla om force majeure kan du behålla din rätt till jordbrukarstöden eller en del av dem. Det är bäst att göra anmälan med e-post. Om du postar anmälan ska du per telefon försäkra dig om att anmälan har kommit fram. Bifoga också bevis till anmälan. Läs mer om oöverstigligt hinder (force majeure) i kapitel 5 i ansökningsguiden.