Nylands NTM-central kan inte förhindra avverkningar på områden som ingått i förslagen till komplettering av myrskyddet, eftersom de inte är skyddade i lag. Det här svarar NTM-centralen en nyländsk skogsägare, som LF varit i kontakt med. På centralen låter emellertid överinspektör Juha Lumme förstå att man kan erbjuda en ersättning för frivilligt skydd som kan konkurrera med virkespriset. Läs mer i veckans Skogstema i LF!
Årligen uppstår det 600.000 ton aska som ett resultat av att vi bränner biobränslen i Finland. Den här askan utnyttjas bara delvis. Aska kunde ge bäst totalnytta som gödsel i torvmarksskogar, men numera hamnar en betydande andel av askan i jordbyggnad eller till och med på avstjälpningsplatsen, påpekar Finlands skogscentral.
Med tanke på allt mera rigorösa bestämmelser gällande koldioxidavtryck och det ständiga behovet av mera hållbara och kostnadseffektiva lösningar är träbyggande ett alternativ att föredra. Det framhåller professor Markku Karjalainen.
Finlands skogscentral har med riktade fältgranskningar utrett hur man i avverkningar har lämnat naturvårdsträd och skyddszoner kring vattendrag.
Skogsbranschens experter anser att skogsdebatten har spårat ut och efterlyser fakta.
De aktuella vindkraftsparker som byggs finns oftast på privata skogsmarker. I Kalax, Närpes sysselsätter Fortums vindkraftsprojekt lokala och regionala entreprenörer och företag.
Oron över klimatförändringen får allt fler att överväga sitt eget kolavtryck. Eftersom Valio vill att människor ska konsumera deras produkter med gott samvete också i framtiden vill de nolla mjölkens kolavtryck till 2035. Läs mer om detta och mycket annat i LF:s temanummer om Mjölkproduktion denna vecka! Du hittar alla artiklarna i temadelen genom att klicka på avdelningen Tema i balken här ovanför!
Ungefär vartannat år träffas Maitosuomis sydösterbottniska mjölkproducenter. Förra tisdagen var det dags igen och på agendan var bland annat fullmäktigevalet. Den elektroniska röstningen avslutas i dag vid midnatt.
Ett treårigt projekt för ekomjölkgårdar i Österbotten och Södra Österbotten startade i augusti. Syftet med det interregionala ProAgria-utvecklingsprojektet är att allmänt förstärka de ekologiska mjölkgårdarna i Österbotten och Södra Österbotten genom att förbättra samarbetet och kontakterna producenterna emellan.
145 sandbås, två mjölkningsrobotar, visirutfodring – och ett aktiebolag. Det har den ekologiska mjölkproducenten Mats-Henrik Ek och hans familj i Pensala satsat på. Att det nya företaget drivs som ett aktiebolag har många fördelar, säger de.
Mjölkbonden Johan Åkerblom, 46 år, i Saltvik Fremmanby på Åland, svalde år 2007 med ”hull och hår” betet om mjölkningsrobotens fördelar för att bland annat få mera tid för familjen. Men efter många problem med tekniken och en leverantör som inte kunde erbjuda tillräckligt bra service har han bland andra tillsammans med sin nu 78-årige far Göran byggt en dubbel 20-mjölkningsgrop av ny och begagnad utrustning som han köpt från olika håll i Europa.
I början av 2017 tog Miika Nyman och hans fru Johanna Nyman ett betydande yrkesmässigt steg. De inledde ett nytt värv som mjölkproducenter på heltid.