Jordbruk Maskin & teknik Tema

Kommentaren:
Maskinringen – skapad
för medlemmarna

Andelslaget Maskinring PENY grundades 1995 med syftet att pressa lantbrukets kostnader. Eftersom maskinsamarbete under jordbrukets goda år hade fallit i glömska till en del var det då intressant att ta upp det igen.

Intresset för maskinringen fick fotfäste i trakten redan hösten 1994 när ÖSP-lokalavdelningarna, landsbygdsnämnden i Pedersöre samt landsbygds och näringskommittén i Nykarleby bjöd till diskussionskväll om maskinsamarbete i Sursik högstadieskola i Pedersöre.

Maskinring Z i Jämtland hade bjudits in för att berätta om sina erfarenheter. I Jämtland hade det 1990 börjat med att man där insåg att maskinkostnaderna måste ner, en grupp likasinnade åkte till Tyskland för att studera maskinringsverksamheten där, och en styrelse tillsattes.

Efter infomötet i Sursik bildades en arbetsgrupp, och Maskinring PENY grundades med hjälp av EU-finansiering 1995. I början av 1995 ordnades maskinringens första infotillfälle vid Lannäslund. Tillfället var ämnat för jordbrukare i Pedersöre och Nykarleby.

Arbetsgruppen togs helt med överraskning, eftersom närmare 150 bönder hade samlats i Lannäslunds festsal. Intresset att ansluta sig var stort och ett fyrtiotal jordbrukare skrev in sig genast som medlemmar i andelslaget. Maskinring PENY var vid starten Österbottens enda maskinandelslag av denna typ och PENY är också den enda maskinringen i svenska Österbotten som fortfarande har igång sin verksamhet.

Maskinring PENY bildades i området Pedersöre-Nykarleby, där av namnet PENY. Maskinringens verksamhetsområde har dock ökat lite från starten. Ringen har i dag medlemmar från bland annat Karleby, Kronoby, Pedersöre, Jakobstad, Nykarleby, Vörå, Korsholm och Kauhava. Därtill har det även utförts tjänster utanför dessa kommuner.

Maskinringen har 294 medlemmar i dagsläget, trenden har den senaste tiden varit uppåtgående. Maskinringens omsättning var över 1,3 miljoner euro 2019, vilket visar på att det finns efterfrågan på maskintjänster. Andelsstämma ordnas årligen före utgången av mars.

Ringen följer det internationella maskinringskonceptet: förmedlar maskintjänster och arbetskraft samt foder och förnödenheter. Alla maskintjänster beställs från verksamhetsledaren, det vill säga från ett och samma telefonnummer. Det finns även en del maskiner för uthyrning av bl.a. vagnar, gödselspridare, minilastare och vedmaskiner.

Maskinringen äger inte några maskiner, utan det är maskinernas ägare som i huvudsak kör maskinen. Entreprenören bestämmer själv vad man utför. Eftersom maskinringen går enligt andelslagsprincipen har den heller inget vinstsyfte. En av de bidragande orsakerna till att maskinringen verkar ännu i dag är nog medlemmarnas solidaritet.

Det finns många fördelar med att vara medlem och därmed delägare i Andelslaget Maskinring PENY. Att man köper maskintjänsten istället för att investera i en maskin gör att man får man tillgång till goda och effektiva maskiner, man får tid över som man kan lägga på annat och man kan istället koncentrera sig på och utveckla kärnverksamheten.

Man måste inte vara medlem för att köpa tjänster, men för att sälja tjänster och använda sig av marknadsföringen bör man vara medlem. Bland annat får man som tjänstesäljare sina maskiner och tjänster marknadsförda via ringen. Man får tillgång till maskinringes egna webbaserade fakturaprogram, som är gjort så användarvänligt som möjligt och kan nås från smarttelefon, platta eller dator. Faktureringen kan således matas in redan före man åker från fältet.

Som medlem får man också delta i maskinringens årliga Maskindag, där kan man visa upp sina maskiner och knyta nya kundkontakter. Medlemsbrev sänds ut några gånger per år och i breven informeras om nya maskiner och aktuella händelser. Medlemmar har rabatt på förnödenheter från många olika företag och kan delta i maskinringens olika samköp under året.

Vi välkomnar gärna nya medlemmar!

Ove Lönnqvist
verksamhetsledare för Andelslaget Maskinring PENY
Mer information hittar du på: www.mrpeny.fi