Virkeshandel Host
Den svaga efterfrågan på pappersprodukter avspeglar sig på virkeshandeln då behovet av cellulosa minskar.
Skogsbruk Marknad Tema

Stor regional variation
inom virkeshandeln

Virkeshandeln har varit relativt livlig områdesvis i år. Men den minskade efterfrågan på fin- och tryckpapper och coronaviruspandemin oroar tre ledande tjänstemän som besvarade följande frågor:

1. Hur sammanfattar ni årets virkeshandel och vad är utsikterna för resten av året?

2. Vad oroar inom virkeshandeln just nu – och vilka ljuspunkter finns?

Tobias Björkman, verksamhetsledare för Ålands skogsvårdsförening:

1. Virkeshandeln har varit livlig främst på grund av att att man ännu första halvåret tog tillvara virke efter stormen Alfrida. Vi kommer också i år att uppnå rekordvolymer på cirka 400.000 kubikmeter jämfört med ett normalt år då volymerna brukar ligga på drygt 200.000 kubikmeter. Utbud på virke kommer fortsättningsvis att finnas eftersom många ytor efter Alfrida jämnas upp och vi har även noterat angrepp av granbarkborre som har resulterat i slutavverkning av mindre områden.

2. Efterfrågan från massaindustrin är svag och osäker nu. Det finns en viss oro från industrins sida att tillgången på virke kommer att vara mindre på marknaden på grund av två år med rekordvolymer av virke från Alfrida. Många skogsägare kommer att avvakta med försäljningar och vara försiktiga med avverkningar de närmaste åren.

Magnus Wiksten, revirforstmästare för Skogsvårdsföreningen Reviret:

1. Virkeshandelsåret på revirområdet går till historien som ett av de sämsta. Vi hade en mycket regnig höst 2019 och vintern 2020 var varm och uteblev helt och hållet. Drivningsförhållandena under vårvintern var exceptionellt svåra. I slutet av januari började dessutom strejkerna inom pappersindustrin och den mekaniska skogsindustrin, vilket ytterligare påverkade virkeshandeln.

Covid-19 epidemin inverkade också hämmande på virkeshandeln. Under sommaren och hösten har förhållandena normaliserats och virkeshandeln har rullat på ganska bra med nästan normala volymer. Men det finns viss oro för att Covid-19 epidemin igen tar fart, vilket kan inverka negativt på virkeshandeln.

2. Efterfrågan på fin- och tryckpapper har minskat kontinuerligt under de senaste tio åren. Till följd av Covid-19-epidemin har efterfrågan på fin- och tryckpapper minskat radikalt detta år. En återgång till tiden före epidemin är knappast tänkbar i och med att allt mindre fin- och tryckpapper används då distansarbete har blivit allt vanligare. Framställningen av kartong- och förpackningsmaterial har visserligen ökat, men det återstår att se om ökningen är tillräcklig för att skogsindustrin i framtiden kommer att ha användning för all massaved som produceras.

Efterfrågan på tall- och grantimmer är nu god och utsikterna för slutet av året ser hyfsade ut. På reviret hoppas vi att drivningsförhållandena under slutet av året hålls goda och att vi äntligen skull skulle få en lång kall vinter med ordentlig tjäle.

Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten:

1. Skogsbranschen har hittills tuffat på trots coronaviruset, men nu verkar det som om osäkerheten ökat en aning.

2. Coronavirusepidemins inverkan på skogsbranschen har varit tudelad. En del av produkterna har gynnats, andra hör till förlorarna. Pappersindustrin har förlorat mest då efterfrågan kollapsat på de viktigaste marknaderna. Priset på cellulosa och kartong har också vänt nedåt. Pappersprodukterna är en viktig del av skogssektorn och är viktiga exportprodukter. Den svaga efterfrågan på dessa produkter avspeglar sig på virkeshandeln då behovet av cellulosa för pappersproduktion minskar. Efterfrågan på sågvara har varit överraskande bra fastän utsikterna är vaga. Kustbyarna i Österbotten drabbades hårt av stormen Aila och det sätter sin prägel på virkeshandeln lokalt.