Rottne 1 C Webben
Rottnes F10D är en skotare som lämpar sig för första och andra gallring och uppfyller bland annat de senaste utsläppsnormerna, som träder i kraft vid årsskiftet. Det är en smidig och lättmanövrerad skotare, som har fjädrande hytt som tilläggsutrustning, vilket ger bättre arbetskomfort.
Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Rottnes skogsmaskiner
vinner terräng i Finland

År 2015 gjorde svenska skogsmaskintillverkaren Rottne entré på den finska marknaden. Sedan dess har bolaget – via återförsäljaren Suomen Työkone Oy med huvudsäte i Seinäjoki – sålt över sextio maskiner i Finland.

– Vi har vunnit terräng på den finska marknaden sedan 2015. Kunderna har varit väldigt nöjda och intresset för Rottnes produkter har varit stort och verkar öka hela tiden, säger försäljaren Henrik Fridlund som är kontaktperson i Svenskfinland för Suomen Työkone Oy och Rottne.

Rottne är ett familjeägt småländskt bolag som började tillverka skogsmaskiner redan 1955. Det började med en kran och i dag produceras flera olika modeller av skotare och skördare som lämpar sig från allt från första gallringar till förnyelseavverkningar.

Sedan fem år har bolaget haft siktet inställt på Finland, som har blivit en viktig marknad för Rottne.

– På fem år har vi sålt ungefär sextio maskiner i Finland, varav en del begagnade. Alla begagnade maskiner genomgår kontroll i verkstaden i Seinäjoki och får garanti. Verksamheten i Finland har lyckats så väl så att Rottne har erbjudit Suomen Työkone Estland som hemmamarknad, dit vi sålt fyra maskiner, berättar Fridlund.

För några veckor sedan var Suomen Työkone Oy på plats i Perho och visade upp två av Rottnes skogsmaskiner, däribland skotaren Rottne F10D. Modellen har inte presenterats i Finland tidigare.

– Vi har sålt den här modellen i Finland, men det här är första turnén som genomförs. Efter den här demonstrationen blir det fler längs västkusten och därefter transporteras maskinen tillbaka till fabriken i Rottne i Småland, berättar Fridlund.

Rottne 2 Webben
Under de fem senaste åren har Rottne vunnit terräng på den finska marknaden, säger Henrik Fridlund som ansvarar för försäljningen på svenska för Suomen Työkone Oy som är återförsäljare i Finland.

Uppfyller utsläppskraven

F10D är en skotare som riktar sig huvudsakligen till entreprenörer eller till aktiva skogsägare som kan tänka sig gå samman och investera i en maskin tillsammans. Bokstaven D betyder att den uppfyller de senaste utsläppsnormerna, som träder i kraft vid årsskiftet.

– Motorn, en så kallade Stage 5-dieselmotor, finns i Rottnes alla nya maskiner och har partikelfilter så att utsläppen reduceras enligt de hårdaste kraven. De nya kraven träder i kraft först vid årsskiftet, men de här maskinerna har uppfyllt kraven redan i ett år, förklarar Fridlund.

F10D har fjädrande hytt som tilläggsutrustning, vilket ger bättre arbetskomfort. Hytten har stora ytor och är luftig och har helautomatisk luftkonditionering. Det som ytterligare förbättrar komforten är att den är lättmanövrerad, enligt Fridlund.

– Den har 22,5 tums däck och en maskin med hög markgång. Dessutom har den en vikt på endast 14 ton och är relativt lätt och samtliga däck kan utrustas med bärande band. Dessutom har den boggilyft som gör att den smidigare kan överkomma hinder som stenar i skogen och när virke transporteras på väg, säger han.

Och fortsätter:

– I och med att bredden är 2,70 meter behövs inga breda körvägar i skogen. En annan detalj som gör den smidigare är att den styr två grader mer än konkurrenterna vid midjan så den blir vigare när man rör sig i en gallring, berättar han.

Rottne 3 A Webben
I Perho visade Rottne upp skördaren H8D, som enligt tillverkaren är världens mest tillverkade engreppskördare för första och andra gallring. Aggregatet är Rottnes eget och engreppsaggregatet betyder i praktiken att föraren kan samla flera stammar samtidigt.

Kan samla flera stammar samtidigt

Den andra maskinen som visades upp i Perho var skördaren H8D som enligt tillverkaren är världens mest tillverkade engreppskördare för första och andra gallring. Aggregatet är Rottnes eget och engreppsaggregatet betyder i praktiken att föraren kan samla flera stammar samtidigt.

– Aggregatet har två matarrullar och fyra kvistknivar vilket gör att flera stammar kan samlas och matas ut samtidigt. Det gör H8D till en mycket effektiv skördare som lämpar sig i täta gallringsbestånd. Bredden är endast 2,2 meter och man kan därmed navigera mycket smidigt mellan träden. Eftersom den är kort och kompakt med midjan exakt på mitten kan föraren svänga framåt och backa tillbaka i exakt samma spår.

Kranen sitter längst fram och det ökar också flexibiliteten.

– Det gör arbetet för föraren mycket smidigt. Hytten är också stor vilket ger god översikt och mätsystemen uppfyller alla krav som skogsbolagen har.

En orsak till att Rottne har lyckats bra i Finland tror Fridlund är storleken på maskinerna.

– Konkurrensen för maskiner gjorda för yrkesmässigt bruk just för energiveds-, första och andra gallringar är inte så stor. Utöver det bidrar kvaliteten till att intresset för Rottnes maskiner har varit stort, säger han.

En bidragande faktor är också att det i Seinäjoki finns ett fullständigt servicelager.

– Eftermarknaden är mycket viktig för Suomen Työkone, som erbjuder full service åt kunderna i Finland. Personalen i Seinäjoki kan dessutom hjälpa kunder i hela landet och fjärrkoppla upp sig till alla maskiner och utföra justeringar och kontrollera olika saker, berättar Fridlund.