SLC - Ek9
Familjen Ek satsade på sandbås – och aktiebolag

145 sandbås, två mjölkningsrobotar, visirutfodring – och ett aktiebolag. Det har den ekologiska mjölkproducenten Mats-Henrik Ek och hans familj i Pensala satsat på. Att det nya företaget drivs som ett aktiebolag har många fördelar, säger de.

SLC - Dsc01139
Bytte roboten mot mjölkningsgrop

Mjölkbonden Johan Åkerblom, 46 år, i Saltvik Fremmanby på Åland, svalde år 2007 med ”hull och hår” betet om mjölkningsrobotens fördelar för att bland annat få mera tid för familjen. Men efter många problem med tekniken och en leverantör som inte kunde erbjuda tillräckligt bra service har han bland andra tillsammans med sin nu 78-årige far Göran byggt en dubbel 20-mjölkningsgrop av ny och begagnad utrustning som han köpt från olika håll i Europa.

SLC - Ungbonde 1 Webben
”Viktigt att jordbrukstraditionerna förs vidare”

I början av 2017 tog Miika Nyman och hans fru Johanna Nyman ett betydande yrkesmässigt steg. De inledde ett nytt värv som mjölkproducenter på heltid.

SLC - Utfodring B Webben
Viktigt följa upp utfodringen för att optimera produktionen

Utfodringen är en av grunderna för en god mjölkproduktion. För att optimera den är det viktigt att följa upp utfodringen kontinuerligt. En tjänst som mjölkgårdsrådgivarna vid Proagria Lantbrukssällskapet erbjuder sina kunder i Österbotten.

SLC - Majs 1 Webben
Nytt försök med majs på Grevnäs blev bättre än för två år sedan

Efter ett års paus i fjol försökte sig mjölkproducenten Jesse Mårtenson i Grevnäs, Mörskom, åter på att så majs för ensilage i år. För två år sedan närmast regnade utbytet bort, det blev alltså till att skriva i röda siffror. Den torra sommaren i fjol hade kanske gett ett bättre resultat, men sådant är inte lätt att veta på förhand.

SLC - Globalmjolk Webben
FAO räknar med tillväxt på globala mjölkmarknaden

Den globala mjölkproduktionen väntas öka med i medeltal 1,7 procent årligen fram till år 2028. Mest ökar produktionen i Indien och Pakistan, som snart står för trettio procent av världens mjölkproduktion. Denna ökning torde ändå inte påverka mjölkpriset.

SLC - Dmk Produktionskontrolle Oldenburger Zeven Gb2015
Priserna är stabila inom EU:s mejerisektor

Mjölkpriset i EU steg lätt under september månad. I sin senaste översikt om mejeriernas invägningspriser i september 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Läget väntas hålla i sig utan nämnvärd dramatik.

SLC - Ryssland 3 Webben
Ryska mjölkbönder vill tävla med Europa

Den ryska mjölksektorn växer. Det verkar inte finnas gränser gällande gårdsstorlek eller avkastning, och många gårdar har börjat förädla sina egna mjölkprodukter.

SLC - Arets Traktor 12 Webben
Dags att utse Årets Traktor 2020

I mitten av maj satte Årets Traktor 2020 igång vid ett möte i Rom, där representanter från traktortillverkarna mötte juryn för den internationella organisationen Tractor of the Year. Vinnarna i respektive klass presenteras på Agritechnica i november. Läs mer i LF:s tema om Maskin & Teknik i veckans nummer!

SLC - Kolumn Lajunen Webben
Kommentaren: Lantbrukstraktorerna elektrifieras

I och med batteriteknologins utveckling och juridisk styrning har elbilarna blivit ett verkligt alternativ till traditionella bensin- och dieseldrivna personbilar. Tillsvidare används elektricitet ännu sällan i traktorer och lantbruksmaskiner, men situationen kan förändras snabbt i framtiden, konstaterar Antti Lajunen, biträdande professor i agroteknologi vid Helsingfors universitet.

SLC - Agritech 1
Agritechnica allt viktigare för de finländska företagen

Att Agritechnica i Hannover i Tyskland är en viktig mässa och utkiksplats för finländska företag som siktar på exportmarknaderna är knappast någon överraskning. Men Agritechnica har också ökande betydelse för de finländska företagens framgång på hemmamarknaden.

SLC - Continental
Nya VF-lantbruksdäck från Continental

Nya generationens VF-teknologi breddar utbudet av lantbruksdäck från Continental.