Finlands skogscentral har avslutat omställningsförhandlingarna som inleddes i slutet av september för att få ekonomin i balans och förnya verksamheten så att den motsvarar förändringarna i omvärlden. Nedskärningarna görs för att svara på kommande minskningar i statsbidraget och underskottet i Skogscentralens verksamhet. Sparbehovet 2024 och 2025 är sammanlagt cirka 5 miljoner euro, meddelar Finlands skogscentral.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Skogsbruksexpertis spelar en viktig roll när det gäller att tänka på tillståndet för våra skogar i framtiden och deras användning. För att öka både medvetenheten och kunskapen om skogar, skogsexpertisens roll och hållbar utveckling ytterligare bland unga finländare genomför Food and Forest Development Finland – FFD projektet ”Skogar och hållbar utveckling” inom Finland 2023-2024 i samarbete med Finska Forstföreningen.

De positiva effekterna av tidig och upprepad gödsling av ung granskog lyfts fram i en omfattande studie från Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet. Samtidigt visar en ny avhandling att de negativa följderna är kortvariga. Resultaten gör att forskarna vill ändra synen på skogsgödsling i Sverige och norra Europa. Tidigare antaganden om att gödsling i yngre skog är olönsam har nu motbevisats.

Svärmande granbarkborrar påträffades i södra Finland ännu in på hösten. Svärmningen var rikligast lokalt i sydöstra Finland, Nyland, Birkaland och Egentliga Finland, noterar Naturresursinstitutet och Skogscentralen i ett gemensamt pressmeddelande.

Metsä Group och Risutec har tillsammans utvecklat en tilläggsanordning med vars hjälp man kan utföra markberedning med skotare samtidigt med drivning av hyggesrester. Detta ökar produktiviteten och bidrar till att minska på skogsbrukets fossila utsläpp.

Älglicenserna minskade kraftigt på Kust-Österbottens område i år. Färre licenser innebär också att många jaktlag börjar vara klara med årets jakt. Finby jaktlag i Närpes försökte fälla den sista kon för två veckor sedan – men utan resultat.

I Finland har man producerat det första öppna, landsomfattande geodatamaterialet om myrtyper, näringshaltsklasser och markanvändningsformer för myrar, uppger Geologiska forskningscentralen i ett pressutskick.
Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT har publicerat två infografiska sammanfattningar om skogsägarna och de finska skogarnas användning.

En ökad efterfråga på energived har höjt priserna och gjort att energiveden blivit attraktiv på virkesmarknaden på bekostnad av massaveden. Det händer mycket nu inom skogssektorn, läs mer i fredagens LF-skogstema!

Robotmjölkning och en stor besättning är inget hinder för betesdrift. Det konstaterar mjölkproducenten Markus Gäddnäs, som haft djuren på bete ända sedan 1985. När mjölkningsrobotarna kom med i bilden var valet att fortsätta låta djuren gå på bete självklart.

Mjölkproducenterna Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på ön Heisala i Pargas har för andra året i rad premierats för sitt avelsarbete. Också i år tilldelas de första pris i avelsandelslaget Fabas avelstävling i jersey-klassen. De belönas för att deras ko Ratamo för andra året i följd har landets bästa avelsvärde för rasen jersey.

Jussi Savander börjar som ny expert på SLC:s, MTK:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor. Han kommer att bevaka andelslagens och husdjurssektorns intressen.