SLC - Svartberget Kammare Jap
Kalhyggen blir kolsänkor redan inom tio år

Ett kalhygge binder mer koldioxid än det ger ifrån sig inom tio år efter en avverkning, enligt en studie från SLU.
 Vi kan inte se spår av det som har kallats koldioxidbomb efter en avverkning, säger forskaren Matthias Peichl.

SLC - Aska
Aska motverkar angrepp av snytbaggar

Kisel i aska får det att gnissla i tänderna på snytbaggar – en av skogsbrukets värsta fiender. Det visar forskning från Stockholms universitet.

SLC - Drivningslaget 2 Webben
Bra drivningsläge och uppsving i österbottniska skogsbranschen

Det avverkas och arbetas för fullt i skogsområden runt om i Österbotten för närvarande. Det finns behov av att köpa in fler vinterskiften, säger Daniel Bäck vid Metsä Groups Vasa-distrikt. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!

SLC - Brand 7 A Webben
Efter branden i svinhuset väntade en nästan treårig kamp mot försäkringsbolaget

När Tommy och Benny Lillbackas svinhus i Kimo brann ner inför påskhelgen 2019 utgick de från att försäkringen skulle täcka skadorna. Men så blev det inte. I stället startade en kamp mot försäkringsbolaget som pågick i nästan tre år.

SLC - Eldrift1
Gick in för eldrift efter branden

Branden sommaren 2019 kunde ha ödelagt hela Toleruds gård i värmländska Kil. Den begränsades till en ladugård som brann ner, och när den skulle byggas upp igen, så började Thomas Larsson tänka i nya miljövänliga banor.

SLC - Elsakerhet
Oroväckande brister i lantbrukens elutrustning

Gårdsstorlekarna växer, och de stora gårdarna kan ha huvudsäkringar i samma storleksklass som småskaliga industrier. Antalet eldsvådor på gårdarna har minskat, men enskilda eldsvådor förorsakar ekonomiskt större skador.

SLC - Far Zoonoser Enkat
Fårens zoonoser undersöks i omfattande projekt

Projektet LammasLaidun tar fram information om zoonoser som förekommer hos får. Zoonoser är bakterier och parasiter som smittar mellan djur och människa. Inom projektet utreder man förekomsten av zoonoser i inhemska får och på fårens betesmarker.

SLC - Inv2
Rätt lugnt inom mjölksektorn – men utrymme för att öka avtalsmängder finns

Av förklarliga skäl sker inte många stora investeringar inom mjölksektorn i Österbotten just nu. Men helt dött är det inte. Investeringar i mindre anläggningar för sinkor och kvigor görs och utrymme för att öka avtalsmängder finns.

SLC - Vallexport 2 Scaled
Avtalsodling av vall för export till Mellanöstern

Estniska Goldens Fields OÜ etablerar sig i Finland med målet att tillverka vallfoder för export. Nu efterlyser man intresserade vallodlare.

SLC - Djurskyddslag 2 Webben
Åland finslipar ny djurskyddslag

Det nya finländska lagförslaget om djurens välfärd som kan bli gällande också på Åland föreslås bland annat medföra ett uttryckligt förbud för de virtuella halsband som Ålands Hushållningssällskap vill demonstrera. Men ÅPF:s vd Sue Holmström har fått löfte om att också djurhållare med produktionsdjur ska bli hörda när landskapsregeringen anpassar den nya djurskyddslagen till åländska förhållanden.

SLC - Kolumn Ronn Webben
Kommentaren: Om du vill ha betjäning på svenska - bryt mot normen

Jag anser det viktigt att behärska landets majoritetsspråk, oavsett vilket land man bor i. Det betyder inte att jag inte har grundlagsenlig rätt till mitt eget modersmål svenska, säger Sofia Rönn.

SLC - Italienost 1 Webben
Strikta regler och handarbete ger högt pris för parmesanostar

Emilia-Romagna regionen som ligger på de flacka slätterna kring floden Po i norra Italien är landets viktigaste jordbruksområde. De platta och bördiga jordarna har brukats sedan urminnes tider och odlarna drar nytta av floden för bevattning. I regionen odlas bland annat frukter, tomater, majs och potatis, men för resten av världen är området nog mest känt för parmesanosten, eller rättare sagt Parmigiano Reggiano, samt den lufttorkade parmaskinkan.