SLC - Agroforst 1 Mj V7 23
Vid Agroforstfakulteten fixar vi framtiden!

Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten vid Helsingfors universitet har sitt campus i Vik i östra Helsingfors. Där sitter en grupp agronom- och forstmästarstuderande och funderar kring framtiden för jord- och skogsbruket i Finland. Den ser ljus ut enligt de studerande.

SLC - Optima1 Feb23 Ct
Studerande vid Optima ser en framtid inom jordbruket

Att utmaningarna inom jordbruket är många hindrar inte studerandena vid Optima Lannäslund från att se ljust på framtiden. Studerandena Hanna Nyström, Noel Lundberg och Adam Björk hoppas kunna arbeta inom den branschen i framtiden. Läs mer om naturbruksutbildningarna i fredagens temanummer!

SLC - Gallring Energiavverkningar 3
Förstagallringar av skog lever inte upp till rekommendationerna

Skogscentralen har undersökt resultaten av förstagallringar i Mellersta Finland. Inget av de gallringsobjekt som ingick i undersökningen levde upp till skogsvårdsrekommendationerna. Trädbeståndet var för glest efter gallringen eller körstråken för breda.

SLC - Dsc07842
Joakim uppmuntrar till jobb i egna skogen

Lantmäteritekniker Joakim Åkerlund, 53 år, trivs med sitt jobb ute i naturen. Och fritidssysslan som självverksam skogsägare har blivit en både intressant och inkomstbringande bisyssla, som han gärna rekommenderar för andra skogsägare.

SLC - Annikka Selander Webben
Från skogsproffs till privatskogsägare – Annikka Selander går i pension

Efter tre år på ”övertid” lämnar Annikka Selander Skogscentralen för att gå i pension. – Jag står i ett slags vägskäl, och vet inte ännu vad jag ska sysselsätta mig med efter pensioneringen. Det är ändå helt klart att mitt intresse för skogen inte kommer att svalna, säger hon.

Enkät: Markägarna hoppas att beskogningsstödet fortsätter

Markägarna anser det viktigt att stödet för beskogning fortsätter. Skogscentralen genomförde en enkätundersökning bland markägare som ansökt om beskogningsstöd för att kartlägga deras erfarenheter och synpunkter på stödet. Lagen om beskogningsstöd gäller till slutet av 2023, men Jord- och skogsbruksministeriet förbereder en fortsättning för stödet.

SLC - Anders Hjortman Webben
Kommentaren: De många förväntningarna på skogen

Debatten om skogen pågår på olika nivåer. Insändare skrivs utgående från olika infallsvinklar. Från EU verkar det att komma en ny ukas i veckan. När man läste den senaste där man pratar om att lämna 30 kubikmeter död ved per hektar förstår man att vid utarbetandet av sådana texter har det inte funnits skogsfolk och markägare med, det är helt andra grupper som lobbar.

SLC - Skogsbruksingejorerna Webben
Han valde att studera till skogsbruksingenjör på finska i Rovaniemi

Varje år väljer svenskspråkiga österbottningar att studera till skogsbruksingenjör på finska. En av dem är August Högnabba, 24, från Terjärv. Han valde Rovaniemi som erbjuder kvällsstudier och studier på distans. Det passade mig bättre än att flytta till Ekenäs, säger han.

Vad är en krypande brand eller en hästskobränning?

Den första delen av termsamlingen som produceras i projektet ”Metsäalan sanastotyö” är färdig. Termlistan Eld i skogen innehåller information om 141 centrala begrepp kring skogsbränder och kontrollerade bränningar. Ordlistan har producerats som ett samarbete mellan experter från Finlands skogscentral, Naturresursinstitutet och Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Barkborrdronare 2 Webben
Forskare utvecklar metoder för att hitta barkborrar med drönare

Granbarkborren är ett tilltagande gissel i de finländska skogarna. Varmare och torrare somrar gör att risken för angrepp ökar. Med hjälp av bilder från drönare och satelliter försöker forskare vid Lantmäteriverkets Geodatacentral nu utveckla metoder för att kartlägga och förebygga spridningen av skadeinsekten.

SLC - Dsc07532 1
Ålands gröna guld ska utvärderas

Ålands skogsvårdsförening har tecknat avtal med det på skogsfrågor specialiserade konsultföretaget Tapio i Helsingfors för en utredning om det åländska skogsbrukets lönsamhet ur skogsägarens synvinkel.

SLC - Skogsinvestering 2 Webben
Skogsinvesteringens lönsamhet bestäms långt vid köpet

Vilka förväntningar på ett skogsskiftes ekonomiska avkastning kan vi ställa? Målsättningarna på skogens lönsamhet är individuella, men som skogsägare är det nyttigt att känna till faktorerna som påverkar lönsamheten.