Internationell och nationell skogspolitik är lite som att skala en lök, konstaterar Anders Portin, skogsombudsman för SLC.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Inför förra vintern ökade efterfrågan på brännved dramatiskt när elpriserna sköt i höjden. Trots att elpriset är på en lägre nivå nu verkar intresset för att elda med ved fortsatt stort. Bråda tider väntar för vedproducenten Fredrik Hemgård i Pedersöre.

Det är fråga om en helautomatiserad lösning för förbränning av träflis som säljs av ETA Finland. Produkten presenterades på KoneAgria-mässan i oktober.

Ålands Skogsindustrier satsar på tillväxt i företagets virkesanskaffning i Åboland. Samtidigt bygger man upp nya rutiner för verksamheten.
Landskapsregeringen har nu publicerat publicerat en Skogsportal med uppgifter som samlades in sommaren 2022 när Lantmäteriverket laserskannade Åland. I Skogsportalen kan man via sin mobil eller dator även kontrollera fornlämningar och naturobjekt.

Företaget Ålands Hugg har i samarbete med Ålands Skogsindustrier satsat på utrustning för energiavverkning på framförallt beten, dikesslänter samt åkerkanter.

Det ser ut som om de skador älgarna förorsakar i skogen ganska långt är lokala. Jan Stjernbergs och hans grannars skogar på Vessölandet i Borgå är i så fall exempel på ett sådant lokalt område. Han gör ett stort arbete för att minska skadorna. Också älgjaktlaget hjälper till genom att koncentrera avskjutningen till de känsliga områdena.

Enligt Finlands skogscentrals framtidsrapport om skogsmaskinbranschen byter ungefär hälften av dem som utexaminerats till skogsmaskinförare bransch, och därför kan det uppstå brist på kvalificerade arbetare under kommande år.

Skogsforskare från Naturresursinstitutet Luke kartlägger den ökande förekomsten av döda tallar i sydvästra Finland. Döda tallar med rostfärgade trädkronor har blivit en allt vanligare syn i skogarna speciellt vid sydvästkusten.

Friska och uthålliga skogar med tillräcklig genetisk mångfald är avgörande för att klara anpassningen till klimatförändringarna. För att förstå skogsbrukets utveckling och underlätta för det nordiska samarbetet är tillgång till gemensam statistik viktigt. Därför publicerade NordGen nyligen en uppdaterad och utökad statistikrapport om de nordiska ländernas användning av skogsplantor och frön.

Mer och mer mångsidig kooperativ verksamhet blir allt starkare i Vietnam. Kooperativ för jordbrukstjänster finns inom räckhåll för småproducenter och hjälper dem med klimatåtgärder.

Att plantera träd är ett populärt och enkelt sätt att försöka rädda klimatet. Men är det verkligen så effektivt och miljövänligt som många tror? Vilka politiska krafter ligger bakom och vilka sociala konsekvenser har trädplantering i olika länder och kulturer?