Img 8644
Kryddat med historiska tillbakablickar berättade Bjarne Mara om sitt ekologiska jordbrukande och sin mjölkproduktion. Publiken bestod av cirka 25 lärarstuderande inom småbarnspedagogik.
Tema

Blivande småbarnspedagoger
vidgade sina jordbruksvyer

Blivande småbarnspedagoger från Åbo Akademi i Vasa fick uppleva inhemskt jordbrukande på närhåll den 8 februari. Dagens utflyktsmål var Bjarne Maras och Tomas Långgårds anläggningar i Vikby respektive Övermalax.

Eftermiddagen var solig och iskall när den chartrade bussen med cirka 25 småbarnspedagogikstuderande kurvade in till den ekologiska jordbrukaren och mjölkproducenten Bjarne Mara.

Bjarne Mara lade på brett och kärnfullt vis ut texten om sin egen gårdsverksamhet och det inhemska jordbruket – både ur ett historiskt och kronologiskt perspektiv och med förankring i nutiden.

Rundturen i Vikby tog bland annat besökarna till det fähuskomplex där ett 50-tal kor finns i besättningen och där ett 60-tal kalvningar äger rum årligen.

I anslutning till sin gård har Mara i enlighet med modernt recirkulärt tänkande byggt upp en biogasanläggning.

Mot slutet av sitt anförande kom Mara in på olika miljö- och energifrågor.

– Överlag kunde man gå in för att minska transporterna i samhället. Omfattande centraliseringar inom olika områden, inklusive handeln och sjukvården, medför att folk är tvungna att köra mycket till vardags, anser Mara.

Img 8657
Det är viktigt att studerandena kan uppleva äkta jordbruksmiljöer via de här exkursionerna, säger Marie Svens, universitetslärare på Åbo Akademi.

Viktigt att sprida kunskap om jordbruket

Fredrik Grannas, ombudsman på ÖSP, gör årligen gårdsbesök på fältet tillsammans med både klasslärarstuderande och blivande småbarnspedagoger. Exkursionerna arrangeras av ÖSP och SLC.

– Syftet med utflykterna är att studerandena får möjlighet att lära sig mera om den inhemska matens ursprung och de villkor som gäller inom produktionen.

– Samtidigt klargörs skillnaderna mellan inhemsk och utländsk mat. Att konsumera inhemska livsmedel är viktigt.

– Numera har allt färre studerande direkt anknytning till jordbruksvärlden. Endast några av dagens 25 deltagare kommer från jordbruksfamiljer, tillägger Grannas i samma veva.

Universitetsläraren Maria Svens på Åbo Akademi är själv uppvuxen i en jordbruksfamilj i Vörå.

– De här exkursionerna är en del av innehållet i småbarnspedagogikstudierna. Studeranden får på det här viset uppleva äkta jordbruksmiljöer på ett konkret sätt. Också exempelvis utomhuspedagogik och hållbarhetstänkande hör till studieprogrammet.

Hur ser du på fortsättningen för det inhemska jordbruket?

– Visst är läget utmanande. Det finns olika krav och utmaningar att brottas med inom det inhemska jordbruket. Dessutom blir aktörerna hela tiden färre och äldre.

Img 8662
Jordbrukaren, svinfarmaren och ÖSP-ordförande Tomas Långgård flaggar för användning av inhemska jordbruksmaskiner. Det är mycket arbete. Vi försöker vara lediga två veckor på sommaren och en vecka på vintern, säger Långgård.

Långgård: Finland har världens renaste mat

Den smällkalla februariexkursionen avrundades med en rundtur och kaffebjudning hos jordbrukaren och grisfarmaren Tomas Långgård på Björkback Gård i Övermalax.

– Småbarnspedagoger är en viktig målgrupp. Att föra ut information om den inhemska livsmedelsproduktionen till barn är av stor betydelse, säger Långgård som också är ordförande för ÖSP.

I samband med gårdsbesöket framhöll Långgård bland annat gårdens val att använda inhemska jordbruksmaskiner. Apropå förnybar energi har Björkback Gård gjort en del satsningar på solcellspaneler. Någon biogasanläggning har han däremot inte byggt än så länge.

Tomas Långgård har cirka 1.200 platser i sin egen svinfarm för närvarande. Tillsammans med kollegorna Kjell-Göran Paxal, Henrik Holm och Anders Lillandt driver han dessutom det gemensamma bolaget Westfarm som bedriver soja- och antibiotikafri smågrisproduktion.

Växtodling och skogsbruk är kompletterande verksamhetsgrenar för Långgård.

– Idag är det en kärnfråga att kunna säkra den inhemska livsmedelsförsörjningen med tanke på eventuella krislägen framöver, betonar Långgård.

– Finland har världens renaste mat. Användningen av växtskyddsmedel och antibiotika är minst i vårt land.

– Livsmedelskedjan sysselsätter cirka 300 000 personer, framhöll Långgård.

Likaså är Finland i en ledande position i fråga om livsmedlens spårbarhet. Ett annat nationellt trumfkort är välmående produktionsdjur på grund av gott hälsoläge, ett frivilligt program för djurens välbefinnande och strikt djurskyddslagstiftning, framhåller Långgård.

Allt strängare miljökrav är en utmanande realitet i dagens jordbruksvärld. Samtidigt har jordbrukarna också tillgång till miljöersättningsprogram, tillägger Långgård.