Dsc00101
Bröderna Henrik (till vänster) och Elis Perander gör sig redo för att ta över släktgården Solborg efter sin far Ulf Perander. Mangårdsbyggnaden ritades 1924 av den berömde åländske arkitekten Lars Sonck, som var uppvuxen i byn Bartsgårda som ligger bara ett knappt tiotal kilometer från Peranders hem. Sonck var på sin tid en av Finlands mest berömda arkitekter och han har bland annat ritat domkyrkan i Tammerfors och Börshuset i Helsingfors.
Tema

Distansstudier i Österbotten
var idealiskt för Henrik på Åland

20-årige Henrik Perander hade gått ett drygt år på Ålands yrkesgymnasiums husbyggnadslinje när studiehandledaren tipsade om möjligheten att via läroavtalsutbildning på distans avlägga grundexamen inom lantbruksbranschen.

– För mig har det passat det helt perfekt att få studera hemifrån och dessutom göra yrkesproven hemma på gården och på sättet kombinera studier och arbete, säger Henrik.

I Henriks fall handlar det om gården Solborg i byn Bastö i Finström på Åland. Gården drivs nu av hans far Ulf Perander och farbrodern Stefan Perander.

Ända sedan gården Solborg bröts ut ur Bastö gård 1924 har grönsaker odlats på friland och senare även i växthus. I släkten har det odlats grönsaker sedan början av 1900-talet. Just nu handlar det främst om kinakål, issallat, persilja och vårlök.

Issallaten stannar på Åland, medan de andra grönsakerna säljs via odlarägda Ålands Trädgårdshall ÅTH till den finska marknaden.

– Under den brådaste arbetsperioden från slutet av mars till midsommar har vi ett par tre anställda, men under resten av året sköter vi allt arbete inom familjen, berättar Ulf Perander.

Sönerna tar över

Men i maj i år fyller Ulf Perander 65 år och därför passade det ypperligt att sonen Henrik nu i januari avlagt grundexamen inom lantbruksbranschen, som berättigar att äga och driva ett jordbruk och även söka stöd för generationsväxling med mera.

– Fast jag kommer nog att köra den här odlingssäsongen till slut, lovar Ulf och påpekar att generationsväxling är en mångfacetterad och komplicerad process som kan behöva ganska lång tid för att mogna.

Alldeles särskilt gäller detta just nu för Peranders, eftersom tanken är att också Henriks yngre bror Elis, 18, ska bli delägare. Elis går nu kocklinjen vid Ålands hotell- och restaurangskola, men siktar också han på att senare avlägga en examen inom lantbruksbranschen.

Leif Franzell berättar att startstödet till unga odlare på Åland i samband med generationsväxling nu är 40.000 euro som betalas ut under tre år.

Smidig studiegång

Efter drygt två års studier på distans med lektioner via datorn en gång i veckan fick Henrik tillsammans med ett tjugotal andra ålänningar sina examensbetyg för tre veckor sedan.

– Under studietiden fanns gott om tid för praktiskt arbete mellan lektionerna. Utbildningen fungerade smidigt och bra, berömmer han.

Gården Solborg har förutom 15 hektar odlingsmark och växthusen på totalt 6.500 kvadratmeter också 72 hektar skog, som Peranders sköter som aktiva och självverksamma skogsägare.

– Och det var tack vare skogsintresset som jag först blev intresserad av att stanna kvar och jobba hemma på gården, avslöjar Henrik.

Fick nytta av sina husbyggarstudier

Eftersom Henrik Perander tycker om att jobba med trä satsade han först på att utbilda sig på det åländska yrkesgymnasiets husbyggnadslinje.

Att nöta skolbänken var ändå inte hans melodi. Därför tvekade han inte att börja läsa på distans när studiehandledaren berättade att den möjligheten fanns.

– Och det passade förstås perfekt att jag även fick examensdelar från husbyggarlinjen tillgodo för min lantbruksexamen.

Optimas läroavtalsutbildning på distans handlar om vuxenstudier och Henrik tycker att allt var ”ganska grundläggande”. Man kan välja examensdelar inom bland annat skogsbruk, djurhållning och växtodling.

Däremot finns ingen trädgårdsinriktning, vilket Henrik gärna hade sett. Men det bekymrar varken Henrik eller Ulf.

– Konsten att odla grönsaker har han i generna, kommenterar Ulf Perander.

Dsc00115
För tillfället är det öde och tomt i Solborgs tre växthus på sammanlagt 6.500 kvadratmeter, men redan i veckan drar odlingssäsongen igång för Henrik Perander och de andra familjemedlemmarna.

Yrkesprov på hemgården

Solborgs gård håller även ett 30-tal tackor, men den biten inklusive vallodling för ensilageproduktionen är mindre intressant tycker Henrik.

– Fåren har vi mest för att hålla betena i skick. Lönsamheten gällande fåren är inte så bra, konstaterar Ulf.

Henrik är extra nöjd med de studier i ekonomi som ingår i läroavtalsutbildningen. Bland annat får eleverna lära sig att beräkna täckningsbidraget för olika grödor och produktionsinriktningar.

Det som Henrik saknade i utbildningen, eftersom all praktik gjordes på hemgården, var praktik på andra gårdar vilket kunde ha gett olika perspektiv och nya idéer.

En bra sak enligt Henrik var också att han fick göra de obligatoriska yrkesprover som krävdes hemma på Bastö. För att övervaka yrkesproven kom Optimas arbetslivskoordinator Conny Englund och hans kollega handledaren i skogsbruk Anders Sulkakoski från Jakobstad till Åland.

Ett yrkesprov går ut på att visa sitt kunnande inom olika moment inom jord- och skogsbruket, bland annat motorsågshantering och växtkännedom. Som studerande avlägger man ett yrkesprov per examensdel.

Oroar sig inte

Henrik Perander verkar inte det minsta rädd eller tveksam inför det faktum att han och brodern Elis snart ska axla ansvaret för släktgården Solborg, som för 100 år sedan löstes ut från Bastö gård av Ulfs och Stefans farfar Jarl Perander.

– Lönsamheten för grönsaker är inte så dålig, tycker Henrik. När frågor och funderingar dyker upp finns hjälpen nära till hands både genom fadern och andra kunniga inom branschen.

En sådan kunskapskälla är inte minst Henriks ”svärfar” Paul-Mårten Sjölund, som ansvarar för odling i kvalitet vid ÅTH. 

Hans son Alfred Sjölund fick nu i januari via Optimas distansstudier betyg som driftsledare efter att ha blivit klar med sin för grundexamen redan för några år sedan. Det handlar alltså om en ny generation med rötterna djupt i den åländska myllan.

– När man är ung förstår man inte att oroa sig för risker och orosmoln, skrattar pappa Ulf Perander.

Henrik Perander säger att man med tanke på framtiden kan tycka att gården är för liten för att drivas av flera personer.

– Men för resultatet har gårdens inriktning större betydelse. Eller som danskarna brukar säga: ”Det är inte där traktorerna brummar mest som man gör den största vinsten”.