Tema

Öst eller väst? är frågan
för ålänningar som vill utbilda
sig inom naturbruk

Sedan Naturbruksskolan på Åland lades ner för ca tio år sedan har Åland inte längre någon utbildning inom jord- och skogsbruk. Men Ålands yrkesgymnasiums studiehandledare hjälper åländska ungdomar att hitta utbildningar på svenska utanför Åland.

– Och jag har just träffat en elev som vill ha lantbruksutbildning, berättar studiehandledaren Diana Lundqvist.

Hon jobbar själv inom enheten för barnledare och närvårdare, men när det behövs hjälper hon liksom de andra studiehandledarna också till med att tipsa om utbildningsmöjligheter utanför Åland.

– Och i det här fallet har jag tagit fram uppgifter om Axxell i Kimitoön och Optima i Jakobstad som förutom utbildning på plats också erbjuder distansstudier.

Lundqvist säger att hon kan hjälpa till med att ta fram uppgifter om utbildningslinjer och examensmöjligheter och även förmedla kontaktuppgifter om det behövs.

– Däremot kan jag inte och får inte heller ge eleverna rekommendationer om vilken skola eller utbildningar de ska välja.

Jälla yrkesgymnasium i Uppsala är också ett studiealternativ som förutom Axxell och Optima ligger ”nära till hands” för ålänningar. Vid Jälla kan man avlägga flera olika slags yrkesexamen inom lantbruk.