Tema

Färskt pro gradu-arbete
belyser jordbrukarens relation
till hållbarhet

I en ny pro gradu-avhandling avlagd vid fakulteten för samhällsvetenskaper och ekonomi vid Åbo akademi utreds jordbrukarnas relation till hållbarhet. Bakom arbetet, som är titulerat Jordbrukarens relation till hållbarhet, står Anna Brunell som själv vuxit upp på en bondgård i Österbotten.

– I den här avhandlingen vill jag skildra livet som jordbrukare i vad som visade sig vara en djungel av hållbarhetsdiskurser, och porträttera jordbrukarens finstämda balansgång mellan vinstbringande verksamhet och välmående ekosystem, berättar Brunell i avhandlingen.

Brunell utgår från jordbrukarnas egna tankar och berättelser och har i detta syfte intervjuat tre svenskspråkiga bönder. I arbetet lyfter hon fram hur olika hållbarhetsdiskurser visar sig i jordbrukarens vardag, vilket som ämnesområde hittills varit outforskat.

I arbetet framkommer de problem som jordbrukaren får tackla på gräsrotsnivå samt de individuella val som denne gör för att kunna vidta olika hållbarhetsåtgärder. För att kunna utveckla den miljömässiga hållbarheten efterlyser Brunell bland annat ökad kommunikation mellan de olika intressenterna inom branschen. Här får realiteten på fältet en stor betydelse.

– När det kommer till kritan börjar och slutar färden mot ett mera hållbart jordbruk med jordbrukaren, och utveckling av lösningar som förenar jordbrukarens och naturens behov är nödvändigt för att göra det hållbara valet till det självklara valet.