Brusaby Feb24 1
Joah Hildén och Oscar Nybondas trivs med studierna vid Brusaby. Båda studerar till landsbygdsföretagare.
Tema

Praktiska studier i utomhusmiljö
lockar unga till Axxell Brusaby

Axxells naturbruksenhet Brusaby i Kimitoön är ett lockande alternativ för den som gillar praktiska studier och att arbeta och vistas utomhus.

Sasha Elenius från Tenala och Wiggo Sundström från Ekenäs stortrivs med sina studier vid Brusaby. Båda har valt studieprogrammet för skogsarbetare-skogsserviceproducent som leder till en grundexamen inom skogsbranschen.

Många av lektionerna hålls utomhus där man får lära sig använda röj- och motorsåg och köra skotare. Brusaby har en skotare som används i undervisningen och dessutom en simulator där man kan träna att köra skotare inomhus.

Utbildningen omfattar både teorikunskaper och praktiska kunskaper om skog och skogsbruk. I studieprogrammet ingår också studier i jakt och fiske och viltvård med möjlighet att ta jaktkortet.

För Elenius som har jakt som hobby är det en stor bonus.

– Det var ett enkelt val att söka till den här utbildningen, säger han.

Stort plus att få vara mycket ute

Han är också tekniskt intresserad och har drömt om att bli skogstraktörförare. Han ser fram emot det praktiska skogsarbetet.

– Det ska bli roligt att fara ut i skogen och röja. Jag har alltid gillat att jobba i skogen, säger Elenius.

Studiekompisen Wiggo Sundström instämmer.

– Om man tycker mycket om att vara ute är skogsutbildningen ett bra val, säger han.

Också Oscar Nybondas från Liljendal och Joah Hildén från Ingå trivs med sina studier vid Brusaby. Båda studerar till landsbygdsföretagare.

– Det är mycket praktiskt arbete. Teorin är emellanåt lite tråkig, men den är viktig. Och man lär sig nya saker. Ett stort plus är att man får vara mycket ute, säger Hildén.

Båda är uppvuxna på en gård. Nybondas kommer från en gård med köttproduktion och egen gårdsbutik, medan Hildén kommer från en spannmålsgård.

Båda har planer på att i något skede ta över hemgården och ser därför utbildningen till landsbygdsföretagare som ett naturligt val.

Utbildningen utgår från att studerandena ska kunna bli lantbrukare som producerar livsmedel. Man studerar ämnen som teknik, växtodling och skog samt husdjur och ekonomi. I studierna ingår både klassundervisning och praktiska övningar i Brusabys maskinhallar och på skoljordbruket.

– För mig var den här utbildningen ett självklart val, säger Hildén.

Det är ingen brådska med att ta över gården ännu. Efter att studierna avklarats funderar Hildén på att åka till Sverige och jobba på ett stort jordbruk.

– Det är bra att skaffa sig erfarenhet innan man tar över gården, säger han.

Brusaby Feb24 2
Wiggo Sundström och Sasha Elenius studerar till skogsarbetare-skogsserviceproducent. Här poserar de framför Brusabys skotare.

Studietiden är cirka 2,5 år

Utbildningen till skogsarbetare-skogsserviceproducent ger en grundexamen inom skogsbranschen medan landsbygdsföretagare leder till en grundexamen inom lantbruksbranschen.

En utbildning som också leder till grundexamen inom lantbruksbranschen är utbildningen till djurskötare.

Som ung studerande kan man via gemensam ansökan söka till de här utbildningarna. Studietiden är normalt cirka 2,5 år.

Men Axxell har också kontinuerlig ansökan till utbildningarna. Examenshandledare Ida Fredriksson säger att det är möjligt att hoppa på en utbildning även under ett pågående läsår.

– Det finns studerande som vill byta bransch och utnyttjar den här möjligheten. Då blir det att hoppa mellan olika årskurser. Alla studerande får en individuell studieplan som vi pusslar ihop, säger hon.

Mat och logi kostnadsfritt

De som studerar vid Brusaby kan bo kostnadsfritt på Brusabys internat. Också skolans måltider – morgonmål, lunch och middag – är gratis.

Naturbruksenhetens chef Tomas Björkroth är nöjd över att studerandena har möjlighet att äta tre gratismåltider om dagen.

– Man orkar bättre och det är bra för välmåendet. Det är också ett sätt att bygga upp hälsosamma livsvanor, säger han.

Måltiderna uppskattas också av studerandena.

– Maten är faktiskt bra, det är en fördel, säger Nybondas.

Brusaby Feb24 3
Naturbruksenhetens chef Tomas Björkroth säger att Brusaby har haft gott om sökande på sistone.

Jämn ström av sökande

För tillfället har grundutbildningarna till landsbyggsföretagare, djurskötare och skogsarbetare-skogsserviceproducenter 66 studerande.

Största delen av studerandena kommer från Nyland, resten kommer från Åboland och Åland.

Björkroth säger att Brusaby har haft gott om sökande på sistone.

– Vi har haft en jämn ström med nya sökande och har bra grupper.  Speciellt inom skogsutbildningen har vi för tillfället en stor grupp med nio studerande som inledde sina studier i fjol, säger han.

Utöver utbildningarna som leder till en grundexamen inom lantbruks- och skogsbranschen erbjuder Axxell Brusaby flera olika utbildningar inom naturbruks- och friluftsområdet. Utbildningarna varierar från några veckors kurser till flera års studier som siktar på en examen.

Brusabys utbildningar har för tillfället totalt drygt 360 studerande. Två tredjedelar av dem är vuxenstuderande. En stor del bedriver flerformsstudier på distans.