Fiskerinäringens intäkter har ökat

Fiskerinäringens intäkter ökade med 7 procent år 2016 uppger Naturresursinstitutet Luke.

En realtida beskattningsprognos för älg har publicerats

Naturresursinstitutet Luke och Finlands viltcentral erbjuder en realtida beskattningsprognos för älgjägare i Oma riista-tjänsten. I prognosen ges den rådande situationen vid beräkningstillfället och man skissar grovt, hur älgstammens täthet och nästa års ko/tjur-förhållande i den fullvuxna stammen kan komma att utvecklas, om man följer beskattningsplanen ända till slutet av jaktperioden.

HKScans resultat för tredje kvartalet en klar besvikelse

​HKScan offentliggjorde på onsdagen sin delårsrapport för tredje kvartalet av 2018. Delårsrapporten är en tydlig besvikelse för såväl producenter som aktieägare. Det jämförelsebara rörelseresultatet är negativt, -10,1 miljoner euro, medan det för motsvarande period i fjol var 2,7 miljoner euro.

Atria säljer bra hemma, kämpigare utomlands

​För tredje kvartalet av 2018 levererar Atria-koncernen ett aningen sämre resultat än för motsvarande period i fjol. Det jämförbara rörelseresultatet är nu 12,7 miljoner euro när det i fjol var 16,2 miljoner.

SLC uppmanar kommunerna att upphandla finländskt

När kommuner, städer och andra offentliga aktörer bereder sina budgeter inför nästa år vill Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC se tillräckliga anslag för upphandling av mat till de offentliga köken.

SLC - Styr1
ÖSP:s styrelse oroad för husdjursproduktionen

Situationen inom den finländska husdjursproduktionen är ohållbar. Kostnaderna stiger, men de förs inte vidare i kedjan. Handeln tar inte sitt ansvar, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

Nyanställda ska främja matexporten

​Thimjos Ninios har utnämnts till exportdirektör vid MTK. Han kommer senast från livsmedelssäkerhetsverket Evira, där han haft ansvaret för exportenheten. Samtidigt har Anne Mikkola anställts som matturismkoordinator för Lomalaidun. Hon jobbar för närvarande som försäljnings- och marknadsföringsdirektör för Vanajanlinna Group i Tavastehus.

Neonikotinoider utanför växthus förbjuds nu helt och hållet

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har återkallat tillstånden för växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider att användas utomhus. Härefter får växtskyddsmedel som innehåller tiametoxam, klotianidin och imidakloprid användas endast i permanenta växthus.

Stödvillkoren för dill och persilja skärps

Villkoren för nationellt stöd för odling av dill och persilja i växthus samt för det nationella lagringsstödet för trädgårdsväxter ändras från och med följande odlingssäsong 2019.

Inga ansökningar om åländska räntestödslån

Inga ansökningar om åländska räntestödslån på grund av skördeskador hade lämnats in till landskapsregeringen när ansökningstiden gick ut i slutet av oktober.

SLC - Socpolutsk
SLC-utskott oroat över avbytarsystemets framtid

Avbytarkåren blir hela tiden äldre och en föryngring är nödvändig. Det här anser SLC:s socialpolitiska utskott och dess ordförande Tommy Ehrs.

SLC - Dsc07138
Åländskt stormöte vill stoppa vildsvin

De vildsvin som nyligen observerats på Åland måste bort så fort som möjligt. Enigheten om detta var total på Åländsk Centers välbesökta stormöte i tisdags där jaktförvaltaren Robin Juslin berättade att landskapet nu har organiserat vana åländska vildsvinsjägare som med kort varsel kan ställa upp för vildsvinsjakt även med hund.